Dýňová omáčka ala svíčková

Jogínka

Účastní se soutěže: Osvědčené kuchařské trumfy

Dýňová omáčka ala svíčková

Na zahradě mi o překot rostou dýně. Proč je tedy nevyužít a nevyzkoušet něco tradičního, ale tak trochu netradičně a ještě k tomu zcela bez masa.

Postup přípravy

  1. Nejprve si připravíme cizrnu. Cizrnu namočíme alespoň na 12hod. do vody, nejlépe přes noc. Druhý den cizrnu propláchneme vodou a vaříme bez soli s jedlou sodou doměkka. Aby cizrna tolik nenadýmala, můžeme přidat bylinky(saturejku, bazalku, tymián). Cizrnu necháme při vaření jen lehce probublávat. Po uvaření cizrnu osolíme a necháme ještě dojít pod pokličkou.

  2. Na omáčku si připravíme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli, česnek a na větší kostky nakrájenou dýni.

  3. Do hrnce nasypeme cukr a zkaramelizujeme, přidáme máslo, kořenovou zeleninu a osmahneme. Do hrnce přidáme cibuli, česnek, osmahneme. Přidáme koření a nakrájenou dýni. Zalijeme vývarem - 100ml. Hrnec přikryjeme pokličkou, vložíme do trouby a dusíme při teplotě 150st. po dobu 1hod.

  4. Za hodinu by zelenina měla být pěkně měkká. Z hrnce sejmeme pokličku, zvýšíme teplotu trouby na 220st. Zeleninu necháme lehce zčervenat. Pozor, aby se zelenina nepřipálila.

  5. Poté hrnec vyjmeme z trouby. K zelenině přidáme zbývající vývar a vše rozmixujeme, případně propasírujeme.

  6. Přidáme smetanu a lehce prohřejeme. Přidáme citronovou šťávu a dochutíme.

  7. Podávejte s přílohou dle Vaší aktuální chuti. Můžete zvolit kuskus, čirok, rýží, kynutý knedlík ze špaldové mouky apod. Dobrou chuť.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte