Segedínský guláš, tentokrát z cizrny:)
- 50m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Na knedlík | |
---|---|
rohlík
|
2 kusy |
vejce slepičí střední, m
|
2 kusy |
mléko
|
200 ml |
droždí kostka
|
1 kus |
sůl
|
1 špetka |
cukr krystal
|
1 lžička |
polohrubá mouka pšeničná
|
500 g |
Na segedín: | |
cizrna, římský hrách
|
240 g |
cibule
|
2 kusy |
paprika sladká mletá
|
2 lžíce |
kysané bílé zelí
|
250 g |
vývar zeleninový domácí
|
500 ml |
Na jíšku | |
máslo čerstvé
|
2 lžíce |
hladká mouka pšeničná
|
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Připravíme si kvásek - rozmícháme droždí, 100 ml vlažného mléka a cukr. Necháme vykynout cca 15 minut.
Zaděláme těsto a necháme kynout,až se objem zdvojnásobí. Poté rozdělíme na 4 menší nebo 3 větší díly, podle velikosti hrnce a do každého zapracujeme na másle osmahnutou housku na kostičky nakrájenou a vytvarujeme knedlíky. Necháme ještě dvacet minut kynout a pak vaříme v páře asi 10-12 minut.
-
Mezitím si osmahneme jíšku. Rozpustíme máslo, zaprášíme moukou a opražíme do růžova. Pak odstavíme a zalijeme vlažnou vodou.
-
Segedín připravíme následovně. Cizrnu si nejlépe namočíme den dopředu. Uvaříme podle návodu.
Na oleji osmahneme cibuli a česnek, přidáme kysané zelí, sladkou papriku, nové koření, bobkový list, zarestujeme, a podlijeme vývarem. Vaříme do měkka. Nakonec zahustíme jíškou a osolíme, osladíme a vložíme uvařenou cizrnu.
Makronutrienty
76%
17%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 720 kJ | 3 841 kJ |
Kalorická hodnota | 172 kcal | 918 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
30,9 g
1,81 g |
165 g
9,64 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,09 SVJ | 16,5 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,86 g
0,993 g |
15,2 g
5,29 g |
Bílkoviny | 6,71 g | 35,8 g |
Sůl | 0,459 g | 2,45 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů