Tak dlouho jsem měla chuť na špenátové rizoto, až jsem uvařila brokolicové ???? Ba ne, tohle rizoto je výborná rychlovka z pár jednoduchých surovin, které si můžete uvařit s libovolnými obměnami (tedy i se špenátem místo brokolice) právě tehdy, když toho vaše domácnost příliš nedává. A přesto vám ručím, že si výborně pochutnáte ????
- 35m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Směs | |
---|---|
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
3 kusy |
3 kusy |
130 g |
130 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
250 g |
250 g |
700 ml |
700 ml |
1 špetka |
1 špetka |
sýr parmazánového typu, strouhaný 30 g |
30 g |
Postup přípravy
-
V hrnci rozehřejte máslo a do zlatova na něm osmahněte najemno nakrájenou cibuli a kuřecí maso na kostičky. Až bude cibulka zhruba v půlce svého procesu, přidejte i najemno nasekaný česnek a společně dotáhněte do zlatova. Přidejte rýži a krátce společně zapražte. Poté hned podlijte částí vývaru a přihoďte na drobné růžičky obranou brokolici.
-
Stáhněte plamen a za občasného promíchání nechte vypařit všechnu tekutinu. Až se tak stane, opět částí vývaru podlejte a proces opakujte. Několikrát. Dokud nevyužijete všechen vývar a dokud nebude rýže měkká jak má být.
-
Závěrem můžete v rizotu prohřát oříšek másla a nebo ricotty či mascarpone. Skvěle ho dotáhne i strouhaný parmazán nebo jiný sýr tohoto typu. Až v závislosti na použití těchto věcí můžete jídlo dosolit, a nebo to možná ani nebude potřeba. Na první podlití můžete také použít bílé víno, pokud se ho v kuchyni s dětmi nebojíte.
-
Dětská specifika:
Celý recept je zařazen od 7 měsíců, neboť zhruba od tohoto věku je možné dětem podávat maso a přílohu, zde tedy kuřecí maso a rýži. Oboje jsou potraviny kvalitní a vhodné pro malé děti.
Brokolice je vhodná klidně i jako jeden z prvních druhů zeleniny.
Pozor na cibuli v základu - může být alergenní a hůře stravitelná a tabulkově je doporučována od 1 roku, i když bych se osobně nebála v malém množství vyzkoušet dříve. Úplně nejmenším dětem cibulový základ vynechejte.
Dětem do 1 roku nesolíme a šetříme také s kořením.
Makronutrienty
62%
26%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 468 kJ | 1 727 kJ |
Kalorická hodnota | 112 kcal | 413 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
15,2 g
0,609 g |
56,1 g
2,24 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,52 SVJ | 5,61 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,9 g
1,52 g |
10,7 g
5,61 g |
Bílkoviny | 6,25 g | 23 g |
Sůl | 0,629 g | 2,32 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů