Avokádová pomazánka s klíčky

MY 3 V TOM

Účastní se soutěže: Chutné svačinky

Avokádová pomazánka s klíčky

Pomazánky je možné udělat prakticky z čehokoliv a překvapí variabilitou chutí podle toho, co je zrovna v sezóně k dispozici. U nás teď na jaře klíčíme o stošest a z procházek si domů přineseme vždy pár lístků jarních bylinek, takže každá naše pomazánka je výživným a vitamínovým elixírem. Tenhle recept je na avokádovou pomazánku.

Tuk obsažený v avokádu je jeho největším benefitem. Obsahuje přes 60 % mononenasycených kyselin, okolo 15 % nasycených mastných kyselin, zhruba 10 % polynenasycených mastných kyselin (PUFA). Mononenasycené a mastné kyseliny jsou pro tělo velmi prospěšné a právě jich tu je více než 3/4. PUFA nejsou pro tělo ideální, ale jedno avokádo obsahuje v těchto tucích pouze zhruba 1 % kalorického příjmu za den, což je zanedbatelné množství. Tělo zdravého jedince snese až 5 % kalorického příjmu z PUFA a navíc avokádo se nejčastěji konzumuje za studena bez přímého vystavování vysokým teplotám, což z PUFA obsažených v avokádu dělá ještě více „přátelské“ tuky. Avokádová pomazánka je tak super zdravá záležitost.

Vitamíny a minerály jsou další úžasnou stránkou avokáda. Nejvýše jsou zastoupeny vitamíny K1, B9, B6, E, C, B5, a minerály Draslík, Hořčík, Mangan. Samozřejmě obsahuje i další vitamíny a minerály, které jsou pro tělo nezbytné, jejich seznam je pěkně dlouhý.

Postup přípravy

  1. Avokádo rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme mixérem. Přidáme na jemno nakrájené lístky medvědího česneku a jarní cibulku. Ochutíme citrónovou šťávou, solí a pepřem (pokud děláme pro děti, tak si ho od pustíme). Mažeme na kváskový chléb nebo houstičky

  2. TIP NAVÍC:

    Medvědí česnek v pomazánce zastoupí klasický česnek. Pokud ho doma nemáte, pak použijte rozdrcený česnek v množství dle chuti.

    Pomazánka získá vitamínové grády přidáním dalších jarních bylinek jako jsou třeba lístky pampelišky, která má mimo jiné výborné detoxikační účinky a posiluje játra.

    Pomazánka se hodí jak na klasické pečivo, tak ji můžeme mazat třeba na krekry, slané variace palačinek, vaflí nebo jen tak na kousky zeleniny.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte