Nízkosacharidový (low carb) květákový salát si uvařte, tělo vám za tento keto oběd poděkuje :).
- 30m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Salát | |
---|---|
mrkev
|
4 kusy |
paprika bílá
|
2 kusy |
rajčata
|
3 kusy |
olivový olej
|
1 lžíce |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
sůl
|
1 špetka |
květák
|
1 kus |
sezamové semínko světlé
|
1 lžíce |
konopná semínka loupaná
|
1 lžíce |
olivový olej
|
2 lžíce |
Příloha | |
cuketa
|
300 g |
Postup přípravy
-
Čtyři větší mrkve nahrubo nastrouháme, dvě bílé papriky a tři rajčata pokrájíme na malé kostičky, vše vložíme do hrnce, kde zeleninu zlehka osmahneme na oleji. Poté zeleninu podlijeme vodou, přidáme, sůl, pepř a 10 minut pod pokličkou dusíme.
-
Mezitím si na malé růžičky rozlámeme květák, který přidáme k zelenině a vše společně dusíme do té doby, než je květák měkký (ale ne rozvařený!), cca dalších 10 minut. Vodu, která u zeleniny zbyla, slijeme.
-
Salát dáme na talíř, bohatě zasypeme konopnými a sezamovými semínky, přidáme dvě lžíce olivového oleje a podáváme s cuketou opečenou na pánvi.
Makronutrienty
58%
19%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 180 kJ | 1 785 kJ |
Kalorická hodnota | 42,9 kcal | 427 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,48 g
2,1 g |
54,4 g
20,8 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,548 SVJ | 5,44 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,09 g
0,332 g |
20,7 g
3,3 g |
Bílkoviny | 1,8 g | 17,9 g |
Sůl | 0,119 g | 1,18 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů