- 20m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Kompot | |
---|---|
jablka
|
2 kusy |
rybíz černý
|
20 g |
citronová šťáva, čerstvá
|
1 lžíce |
hřebíček celý
|
4 kusy |
cukr krupice
|
1 lžíce |
Navrch | |
ořechy vlašské
|
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Jablka oloupeme, vykrojíme jadřinec a nakrájíme na kousky. Vložíme do hrnce, mírně podlijeme vodou, tak aby jablka byla cca do poloviny potopená. Přidáme citronovou šťávu, hřebíček, skořici a cukr. Vaříme až jsou jablka téměř měkká.
-
Přidáme rybíz a ještě chvilku povaříme.
-
Horký kompot naservírujeme do misek a navrch posypeme ořechy.
-
Tip
Druhy ovoce můžeme měnit podle chuti nebo sezóny.
Makronutrienty
85%
4%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 335 kJ | 640 kJ |
Kalorická hodnota | 80,1 kcal | 153 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
16,6 g
5,8 g |
31,7 g
11,1 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,66 SVJ | 3,17 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,08 g
0,264 g |
3,97 g
0,505 g |
Bílkoviny | 0,831 g | 1,59 g |
Sůl | 0,087 g | 0,165 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů