Tento vegetariánsky, resp. vegánsky boršč má v našej kuchyni svoje miesto už desiatky rokov :)
Vždy sme si ho pripravovali takto, bez mäsa, lebo jeho chuť je tak perfektná, že vám v ňom ani žiadne mäso nechýba :)
Miesto kapusty my používame kaleráb, ktorý je lepšie stráviteľný :)
Vyskúšajte aj vy a uvidíte, že to ide aj inak ;) :)
- 1h
- 8 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Boršč | |
---|---|
červená řepa
|
2 kusy |
kedlubna
|
1 kus |
mrkev
|
4 kusy |
celer
|
0,5 kusu |
cibule
|
1 kus |
česnek stroužky
|
4 kusy |
rajský protlak
|
100 g |
rajčata v plechovce
|
400 g |
bobkový list celý sušený
|
4 kusy |
pepř černý celý
|
10 kuliček |
nové koření
|
5 kuliček |
kmín mletý
|
1 lžíce |
paprika sladká mletá
|
1 lžíce |
sůl
|
1 lžička |
olej řepkový
|
2 lžíce |
Navrch | |
jogurt bílý, rostlinná alternativa
|
200 g |
Postup přípravy
-
Všetku zeleninu okrem cesnaku a cibule postrúhame.
Cesnak nakrájame na plátky a cibuľu vložíme do hrnca vcelku.
Strúhanú zeleninu zalejeme vodou a pridáme koreniny a olej.
Varíme 30 minút.
-
Ak chceme mať polievku sýtejšiu, môžeme do nej pridať fazuľu alebo jačmenné krúpy.
-
Na dochutenie: biely sójový jogurt, vegetariáni môžu dochutiť pochúťkovou smotanou
-
Odporúčam tento biely sójový jogurt od Alpra, v polievke perfektne nahradil chuť živočíšnej kyslej smotany
Makronutrienty
69%
14%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 262 kJ | 704 kJ |
Kalorická hodnota | 62,5 kcal | 168 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
9,5 g
3,79 g |
25,6 g
10,2 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,95 SVJ | 2,56 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,46 g
1,99 g |
6,62 g
5,36 g |
Bílkoviny | 1,9 g | 5,13 g |
Sůl | 0,47 g | 1,27 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů