Květák je v našich končinách poněkud opomíjenou zeleninou, která se obvykle smaží v trojobalu. Zkuste jej zařadit do jídelníčku více, třeba tímto indickým pokrmem.
- 1h:20m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Směs | |
---|---|
350 g |
350 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
3 kusy |
3 kusy |
2 lžičky |
2 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 kus |
1 kus |
7 kusů |
7 kusů |
3 kusy |
3 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
1 kus |
1 kus |
Postup přípravy
-
Mražený hrášek zalijeme vařící vodou (ne moc) a vaříme za občasného míchání alespoň půl hodiny. V případě potřeby vodu přidáme, ale na konci by vody v hrnci mělo zbýt jen trochu. Necháme vychladnout a rozmixujeme na kaši.
-
V jiném hrnci rozehřejeme olej a osmažíme na něm do růžova na půlkolečka nakrájené cibule a celé či přepůlené stroužky česneku. Přisypeme koření Garam masala, promícháme a poté zalijeme hrachovou kaší. Směs osolíme lžičkou soli. Ke směsi přidáme na plátky či hranoly nakrájené brambory ve slupce, mrkev na (půl)kolečka a na menší růžičky rozebraný květák. Dle chuti můžeme přidat i lilek, rajčata nebo brokolici. Máme-li rádi pálivější, můžeme přisypat i trochu sušeného chilli.
-
Směs přendáme do zapékací misky a pečeme cca 40 minut na 200° C (dokud nejsou brambory měkké). Jednotlivé porce ozdobíme čerstvou bylinkou (např. rozmarýnem).
Makronutrienty
70%
16%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 251 kJ | 1 316 kJ |
Kalorická hodnota | 60 kcal | 315 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
10,5 g
2,33 g |
55 g
12,2 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,05 SVJ | 5,5 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,08 g
0,125 g |
10,9 g
0,657 g |
Bílkoviny | 2,42 g | 12,7 g |
Sůl | 0,197 g | 1,03 g |
Alergeny
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů