Zapečený chřest se šunkou a sýrem - bez lepku, vajec

Radka

Účastní se soutěže: Spolu u stolu

Zapečený chřest se šunkou a sýrem - bez lepku, vajec

(pro 4 osoby jako předkrm, jako hlavní chod pro dvě osoby)

Postup přípravy

  1. Bílý chřest oloupejte škrabkou na brambory a odlomte dřevnaté části spodní strany stonků. Stonek je pružný a pokud ho budete ohýbat praskne právě v místě, kde začíná dřevnatět, tam tedy lámejte nebo odkrajujte (2 – 4 cm podle stáří chřestu).Bílý chřest je nutné oloupat celý až k hlavičce.

    Zelený mladý (tedy ten první) chřest loupat nemusíte, pouze odlamte dřevnatějící konce.Starší výhony se loupou pouze ve spodní třetině výhonku.

  2. Chřest vkládejte do vroucí vody ochucené solí, cukrem, octem a olejem. Vařte podle tloušťky zelený (bývá štíhlejší) cca 7 -10 minut, bílý cca 15-18 minut.

  3. Opatrně scedíme a necháme krátce vychladnout. Urovnáme do vymazané zapékací misky, okořeníme, poklademe šunkou a sýrem a zalijeme smetanou.

  4. Zapékáme v troubě pod grilem na cca 210°C do zlatého zbarvení a do křupavé šunky. Vyndáme na mřížku, necháme odpočinout a servírujeme s bílou bezl. bagetkou či novými brambory, bílým vínem. V horkých dnech i vlahé chutná skvěle.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte