Je to klasika, vepřové a hlíva jdou dobře k sobě. Hlíva ústřičná je velmi zdravá houba, k dostání téměř celý rok.
- 1h
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
vepřová krkovice bez kosti
|
300 g |
hlíva ústřičná, čerstvá
|
200 g |
olej řepkový
|
2 lžíce |
cibule
|
1 kus |
hořčice plnotučná
|
1 lžíce |
máslo čerstvé
|
1 lžička |
sůl
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
rozmarýn
|
2 snítky |
kořenicí směs houbové koření
|
1 lžička |
Postup přípravy
-
Maso si naklepeme, osolíme a okořeníme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
Hlívu si pokrájíme na kousky, nožičky použijeme hned, zbytek později.
-
Na oleji orestujeme cibuli, přidáme plátky masa a orestujeme.
Vložíme nožičky hlívy, mírně podlijeme vodou a dusíme pod pokličkou.
-
Po asi půlhodině přidáme rozmarýn, zbytek hlívy, máslo, hořčici a dusíme doměkka.
-
Podáváme s vařeným bramborem a zeleninovým salátem...dobrou chuť!
Makronutrienty
12%
32%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 756 kJ | 2 364 kJ |
Kalorická hodnota | 181 kcal | 565 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,27 g
0 g |
10,2 g
0 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,327 SVJ | 1,02 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
15,1 g
3,95 g |
47,3 g
12,3 g |
Bílkoviny | 8,58 g | 26,8 g |
Sůl | 0 g | 0 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů