Máte doma lilek a nevíte, co s ním? Vařila jsem takovou celkem rychlovku. Obvykle lilek není zrovna mým favoritem, ale toto bylo opravdu super. Hodí se pro různé styly stravování např. nízkosacharidové, racionální, apod. Použila jsem jen základní suroviny. Dobrou chuť :)
- 15m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
vepřová kotleta
může být krkovice, ramínko, libový bůček - dobu pečení pak přizpůsobte druhu masa
|
300 g |
lilek baklažán
|
100 g |
rajčata
|
100 g |
cibule
|
100 g |
sůl
|
1 špetka |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
bylinky čerstvé směs
bylinky čerstvé nebo sušené dle chuti
|
5 g |
vývar hovězí domácí
|
4 lžíce |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
50 g |
Postup přípravy
-
Na sádle zprudka opečeme maso. Dáme na pekáč. Na výpeku osmahneme slaninu, přidáme cibuli - osmahneme dorůžova, přidáme rajčata na měsíčky, nakrájený lilek na kolečka nebo půlkolečka. Osolíme, opepříme. Můžeme zalít 50ml smetany a trochou vývaru nebo vodou. Poté dáme do pekáče k masu a pečeme v troubě cca 30 min na 170C - podle typu masa, prostě do měkka, případně ještě lehce podlijeme. Můžete přidat i čerstvé nebo sušené bylinky - tymián, medvědí česnek,....
Makronutrienty
13%
35%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 611 kJ | 2 128 kJ |
Kalorická hodnota | 146 kcal | 509 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
2,85 g
1,26 g |
9,91 g
4,4 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,285 SVJ | 0,991 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
11,8 g
4,59 g |
41 g
16 g |
Bílkoviny | 8,04 g | 28 g |
Sůl | 0,233 g | 0,81 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů