Koření do polévek, salátů, pomazánek, pod maso - tam všude vám skvěle poslouží Vegeta, plná vitamínů ze zeleniny.
Dá trochu práce, ale je to skvělý způsob uchování zeleniny na zimu.
- 10h
- 200 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Směs | |
---|---|
mrkev
|
1 500 g |
celer
|
500 g |
petržel kořenová
|
500 g |
pórek
|
5 kusů |
česnek stroužky
|
3 kusy |
bylinky čerstvé směs
libeček, petržel plocholistá, pór zelená část, možno i jiné oblíbené
|
300 g |
droždí lahůdkové sušené, tebi
|
2 lžíce |
sůl himálajská jemná
|
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Kořenovou zeleninu si očistíme a nastrouháme nahrubo.
Pórek celý očistíme a nakrájíme na kolečka, česnek nasekáme.
Natě schnou rychleji, stačí vcelku.
-
Dáme sušit do sušičky, příp. do trouby - nespálit!
Když máme vše pořádně suché, po částech umixujeme najemno.
Do hotové směsi přidáme lahůdkové droždí (nemusíte, ale koření tím vylepšíte) a sůl.
-
Dáme do skleniček a skladujeme v suchu a temnu.
Z této dávky jsou čtyři skleničky - není to moc:)).
Makronutrienty
76%
20%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 158 kJ | 38,5 kJ |
Kalorická hodnota | 37,9 kcal | 9,19 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
7,63 g
2,07 g |
1,85 g
0,503 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,763 SVJ | 0,185 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
0,383 g
23,5 g |
0,093 g
5,71 g |
Bílkoviny | 2,06 g | 0,5 g |
Sůl | 0,645 g | 0,157 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 9. Celer a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů