- 40m
- 14 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Na sushi | |
---|---|
quinoa světlá
|
100 g |
mořské řasy nori plátky
|
2 g |
Na nálev: | |
ocet rýžový
|
1 lžíce |
čekankový sirup
1 lžička
|
10 g |
sůl
|
0,5 lžičky |
Postup přípravy
-
Quinu propláchneme, scedíme a přilijeme dvakrát tolik vody, než je množství quinoy. Přivedeme k varu. Vaříme zakryté pokličkou na velmi mírném plameni přibližně 10 minut. Quinoa absorbuje veškerou vodu. Mezitím si umícháme lák z rýžového octa, sirupu z čekanky a soli a následně jej vmícháme do teplé quinoy.
Až quinoa vychladne, můžeme začít připravovat rolky. Quinou si můžeme připravit den dopředu - ušetříme spoustu času a čekání.
Na sushi podložku položíme matnou stranou nahoru plátek mořské řasy. Na něj rovnoměrně rozetřeme polovinu připravené quinoy, přičemž na horním konci listu necháme asi 2 cm prázdného prostoru. Za ten se později rolka slepí. Na spodní část quinoy rozmístíme ingredience, které chceme v sushi mít. Fantazii se meze nekladou. Hotové rolky krájíme ostrým nožem. Z jedné rolky vyjde sedm kousků.
Makronutrienty
75%
18%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 289 kJ | 117 kJ |
Kalorická hodnota | 308 kcal | 27,9 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
51,1 g
0,707 g |
4,63 g
0,064 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 5,11 SVJ | 0,463 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,83 g
0,578 g |
0,438 g
0,052 g |
Bílkoviny | 12 g | 1,09 g |
Sůl | 2,49 g | 0,226 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů