Chcete vytvořit výborný dezert, ale nechce se Vám vůbec péct nebo trávit půl dne v kuchyni? Pak je tohle recept právě pro Vás - nepečený dezert, který máte hotový jedna dvě a navíc si skvěle pochutnáte
- 2h
- 10 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
300 g |
300 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 hrsti |
2 hrsti |
1 lžička |
1 lžička |
20 g |
20 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
Topping 1 | |
1 kus |
1 kus |
50 g |
50 g |
20 g |
20 g |
Topping 2 | |
1 kus |
1 kus |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Základ:
1) dáme si vařit vodu (poměr voda:polenta cca 4:1), do které vhodíme rozinky, olej, kokos a chia
semínka
2) když voda začne vřít, nasypeme do ní polentu a na mírném plameni za stálého míchání
vytvoříme hustou kaši
3) dosladíme dle své chuti
-
4) pekáč (rozměry 28x16cm) si vysteleme pečícím papírem a připravenou kaši do něj rovnoměrně
rozprostřeme (kaše se dost lepí – doporučuji si trošku ruce potřít olejem a rozprostřít rukama)
-
Topping na 1. polovinu:
1) banán nakrájíme na kolečka, která vyskládáme na polentu
-
2) dozdobíme čokoládou rozpuštěnou s trochou smetany
-
Topping na 2. polovinu:
1) jablko oloupeme, zbavíme jadřince a nakrájíme na malé kostičky
2) na rozpálenou pánev dáme lžičku kokosového oleje a na tom opražíme lžíci pohankových
vloček
3) po chvíli přidáme nakrájené jablko, které rovnoměrně zasypeme cukrem a za občasného
promíchání vše necháme zkaramelizovat
4) na závěr zaprášíme skořicí
-
5) takto připravenou směs rozprostřeme na druhou polovinu polenty
celý výtvor necháme pořádně vychladnout a poté naporcujeme
Makronutrienty
80%
7%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 206 kJ | 905 kJ |
Kalorická hodnota | 288 kcal | 216 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
50,5 g
8,33 g |
37,9 g
6,25 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 5,05 SVJ | 3,79 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,25 g
6,81 g |
6,19 g
5,11 g |
Bílkoviny | 4,64 g | 3,48 g |
Sůl | 0,19 g | 0,143 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů