Výborný, rychlý a levný salát ze zelí. Dejte si ho jako přílohu nebo dip k tacos.
- 20m
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Na salát: | |
---|---|
hlávkové bílé zelí
|
500 g |
okurka
|
1 kus |
cibulka jarní, sečka
|
3 kusy |
pažitka nať čerstvá
|
1 hrst |
Na zálivku: | |
bazalka čerstvá
|
3 hrsti |
špenát, čerstvé listy
|
1 hrst |
cibule sladká, šalotka
|
0,5 kusu |
česnek
|
2 stroužky |
droždí lahůdkové sušené, tebi
|
4 lžíce |
olivový olej panenský
|
0,5 dl |
citronová šťáva, čerstvá
|
0,5 dl |
sůl
|
1 lžička |
ořechy kešu
|
1 hrst |
Postup přípravy
-
Veškeré suroviny na zálivku dejte do mixéru a rozmixujte dohladka.
Pak se můžeme pustit do přípravy salátu.
Veškerou zeleninu nasekejte najemno - zelí, okurky i cibulku. Můžete si pomoct i kuchyňským robotem – cílem je mít opravdu malé kousky😊
Navrch přidávejte po částech dresink a míchejte do textury, která vám vyhovuje. Dochutit můžete solí, pepřem, citronovou šťávou dle libosti.
Zálivku můžete pro příště změnit nebo ochutit přidáním cizrny a sezamové pasty (hummus), kapar nebo bílého skyru a balkánského sýra.
Makronutrienty
31%
17%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 514 kJ | 1 481 kJ |
Kalorická hodnota | 123 kcal | 354 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6 g
1,36 g |
17,3 g
3,93 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,6 SVJ | 1,73 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
10,1 g
0,924 g |
29,2 g
2,67 g |
Bílkoviny | 3,31 g | 9,54 g |
Sůl | 0,568 g | 1,64 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů