Uvařili jsme si bezlepkovou variantu výborné rybí polévky podle Zdeňka Pohlreicha...a opět dobrota, jako vždy :). Když máte kamaráda rybáře, je to skvělé...
- 1h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Polévka | |
---|---|
kapr obecný
skelet, hlava, odřezky
|
400 g |
kapr, jikry
|
100 g |
pepř černý celý
|
5 kuliček |
nové koření
|
5 kuliček |
bobkový list celý sušený
|
2 listy |
mrkev
|
1 kus |
petržel kořenová
|
1 kus |
cibule
|
1 kus |
celer
|
0,5 kusu |
máslo čerstvé
|
1 lžička |
cibule sladká, šalotka
|
1 kus |
bezlepková mouka, libovolná
|
2 lžíce |
petrželka, petrželová nať
|
2 lžíce |
sůl
|
1 lžíce |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
Postup přípravy
-
Do kastrolu vložíme rybí skelety, hlavy a všechny odřezky (z hlav vyndejte žábry, jinak bude polévka hořká). Přidáme pár kuliček černého pepře a nového koření, bobkový list, mrkev, cibuli, celer a kořen petržele. Zalijeme studenou vodou, osolíme. Jakmile polévka začne vařit, sebereme pěnu a 20 minut pomalu vaříme na mírném ohni.
-
Poté polévku přecedíme.
-
Na kousku másla orestujeme šalotku nasekanou najemno. Orestujeme a zasypeme tak dvěma lžícemi hladké bezlepkové mouky, uděláme obyčejnou jíšku. Zalijeme čirým rybím vývarem, promícháme a ochutíme špetkou muškátového oříšku. Do polévky přidáme jikry nebo mlíčí. Necháme pět minut povařit. Mezitím obereme z hlavy uvařené maso a dáme ho do hrnce.
-
Servírujeme s čerstvou petrželkou a případně bezlepkovým pečivem.
Makronutrienty
35%
49%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 356 kJ | 1 045 kJ |
Kalorická hodnota | 85,2 kcal | 250 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,27 g
1,44 g |
18,4 g
4,24 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,627 SVJ | 1,84 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,84 g
0,662 g |
8,34 g
1,94 g |
Bílkoviny | 8,75 g | 25,7 g |
Sůl | 1,25 g | 3,68 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů