Rustikální bageta

Qualíkovo

Účastní se soutěže: Chutné svačinky

Rustikální bageta

Často se u nás doma setkávají různé návštěvy a konají různé oslavy. A spousta z návštěvníků lpí na české chlebíčkové tradici. Neříkám, že chlebíčky nemám ráda, ale dělat pořád něco "na jedno brdo" se mi protiví. Proto vám přináším první recept (snad z mnoha, už se některé další chystají), na výborné domácí pečivo. A nemusíte myslet jen na chlebíčky. Taková obložená bagetka je vhodná i do práce či na výlet. Tahle je sice bílá, ale vydrží dobrá i dva dny..a to o kupované vece já tedy říci nemohu. Pečení zdar a dobrou chuť :-)

Postup přípravy

  1. Bramboru oloupejte, nakrájejte na kostky a uvařte. Mezitím si dejte do mísy mouku, sůl i droždí. Uvařenou bramboru rozmačkejte, vodu použijte jako součást oněch 225ml, nevylévejte ji. K mouce přidejte olej i vodu (výborné je použít třeba i syrovátku z domácí lučiny, která se k bagetce náramně hodí :-) ) a těsto propracujte na pomoučeném vále. Vytvarujte kouli a dejte jí kynout do lehce olejem vymazané mísy, přikryté potravinářskou fólií (nebo zabalenou v igelitce, to je totéž. Těsto tolik nevyschne.) Doba kynutí se bude lišit podle okolní teploty, ale vychází to cca na 1 a čtvrt hodiny.

  2. Poté vytvarujte 2 bagetky..buď prostým uválením válečku z těsta nebo si polovinu těsta rozválejte válečkem a velice těsně zamotávejte do ruličky. Spoj dejte v tom případě dospodu. Bagetky poprašte moukou a přikryjte utěrkou. Zapněte troubu na 230°C a nechte bagetky ještě v teple dokynout (cca 30-50 minut). Do trouby si při zapnutí vložte jeden plech na mřížku a druhý dospod trouby a nechte je také nahřát. Nakynuté bagetky shrňtena rozpálený plech v troubě. Na spodní rozpálený plech chrstněte rychle hrnek horké vody a troubu ihned zavřete.

  3. Pečte 10 minut při 230°C s horkovzduchem. Poté spodní plech vyjměte a dopékejte ještě cca 20 minut na 180°C také s horkovzduchem. Upečené bagetky nechte vychladnout na mřížce a doplňte je oblíbenou oblohou.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte