Rohlíky

Michaela Rau

Účastní se soutěže: Chutné svačinky

Rohlíky

Recept na domácí pečivo znám už dlouho, ale stejně dlouho pátrám po tom, jak docílit toho, aby ty rožky byly takové, jaké mají být. Až jsem objevila postup v "Dobře zadělané kuchyni", kde bylo kromě receptu samotného i skvělé video na "motání rohlíků".

Postup přípravy

  1. Recept na domácí pečivo znám už dlouho, ale stejně dlouho pátrám po tom, jak docílit toho, aby ty rožky byly takové, jaké mají být. Až jsem objevila postup v "Dobře zadělané kuchyni", kde bylo kromě receptu samotného i skvělé video na "motání rohlíků".

  2. - k drožďové kašičce přidejte ostatní suroviny vypracujte hladké, pružné, vláčné těsto a nelepivé těsto

    - hotové těsto dejte do mísy, zakryjte igelitem nebo potravinářskou fólií a nechte 60 minut kynout

  3. - po vykynutí si rozdělte na 10 dílů - můžete i na méně, já si k ruce vzala váhu a navážila kousky po cca 85 g

    - jednotlivé díly postupně rozplácněte na placku, tu přehněte na polovinu a těsto rozválejte na trojúhelník - chce to trochu cviku, opravdu velice doporučuji shlédnout Martinovo video, mě osobně to moc pomohlo

  4. - rohlíky naskládejte na plech s pečícím papíre nebo fólií, zakryjte igelitem a nechte 30 minut kynout

    - cca 20-25 minut před koncem kynutí si dejte na dno trouby na mřížku prázdný plech na zapaření trouby

    - troubu nastavte na 240°C horkovzduch (výhoda pečení dvou plechů najednou, ale delší nahřívání trouby) nebo na horní a spodní ohřev na 250°C a nechte nahřát

    - k ruce poblíž trouby si připravte hrnek se horkou vodou

    - rohlíky před pečením pokropte kropičkou a libovolně posypte semínky nebo třeba solí s kmínem

    - rohlíky naskládejte na plech s pečícím papíre nebo fólií, zakryjte igelitem a nechte 30 minut kynout

- cca 20-25 minut před koncem kynutí si dejte na dno trouby na mřížku prázdný plech na zapaření trouby

- troubu nastavte na 240°C horkovzduch (výhoda pečení dvou plechů najednou, ale delší nahřívání trouby) nebo na horní a spodní ohřev na 250°C a nechte nahřát

- k ruce poblíž trouby si připravte hrnek se horkou vodou

- rohlíky před pečením pokropte kropičkou a libovolně posypte semínky nebo třeba solí s kmínem
  5. - do vyhřáté trouby do spodní třetiny dejte první plech s rohlíky a na plech u dna chrstněte polovinu vody z hrnku

    - troubu rychle zavřete, aby vám neunikla pára

    - pokud nemáte horkovzduch, první várku rohlíků budete péct cca 15 minut, záleží na výkonu trouby, ale rohlíčky by měly být obzvláště vypečené, věřte, že ta chuť za to stojí

  6. - horké rohlíky okamžitě z plechu přestěhujte na chladnoucí mřížku

    - druhou várku dejte péct stejně - tj. opět se zapařením trouby, jen čas se vám možná maličko zkrátí, já jsem měla druhý plech trochu tmavší, ale my je takhle máme moc rádi

  7. PS: Pokud chcete mít rohlíky extra vynikající, schovejte si (max. na týden) do lednice kus hotového těsta zhruba o 100 g a přidejte do další várky (nakrájené na kousky necháte před zaděláním necelou hodinku zakryté odpočinout na vále a pak jen vmícháte do nového těsta). Mnohem hezčí barvy zase dosáhnete přidáním hladké špaldové (lidl) mouky do těsta - dávám v poměru 3:2 hladká ku špaldě.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte