Recept na domácí pečivo znám už dlouho, ale stejně dlouho pátrám po tom, jak docílit toho, aby ty rožky byly takové, jaké mají být. Až jsem objevila postup v "Dobře zadělané kuchyni", kde bylo kromě receptu samotného i skvělé video na "motání rohlíků".
- 2h
- 10 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
500 g |
500 g |
300 g |
300 g |
30 g |
30 g |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
10 g |
10 g |
1 lžička |
1 lžička |
Na posypání | |
2 lžíce |
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Recept na domácí pečivo znám už dlouho, ale stejně dlouho pátrám po tom, jak docílit toho, aby ty rožky byly takové, jaké mají být. Až jsem objevila postup v "Dobře zadělané kuchyni", kde bylo kromě receptu samotného i skvělé video na "motání rohlíků".
-
- k drožďové kašičce přidejte ostatní suroviny vypracujte hladké, pružné, vláčné těsto a nelepivé těsto
- hotové těsto dejte do mísy, zakryjte igelitem nebo potravinářskou fólií a nechte 60 minut kynout
-
- po vykynutí si rozdělte na 10 dílů - můžete i na méně, já si k ruce vzala váhu a navážila kousky po cca 85 g
- jednotlivé díly postupně rozplácněte na placku, tu přehněte na polovinu a těsto rozválejte na trojúhelník - chce to trochu cviku, opravdu velice doporučuji shlédnout Martinovo video, mě osobně to moc pomohlo
-
- rohlíky naskládejte na plech s pečícím papíre nebo fólií, zakryjte igelitem a nechte 30 minut kynout
- cca 20-25 minut před koncem kynutí si dejte na dno trouby na mřížku prázdný plech na zapaření trouby
- troubu nastavte na 240°C horkovzduch (výhoda pečení dvou plechů najednou, ale delší nahřívání trouby) nebo na horní a spodní ohřev na 250°C a nechte nahřát
- k ruce poblíž trouby si připravte hrnek se horkou vodou
- rohlíky před pečením pokropte kropičkou a libovolně posypte semínky nebo třeba solí s kmínem
-
- do vyhřáté trouby do spodní třetiny dejte první plech s rohlíky a na plech u dna chrstněte polovinu vody z hrnku
- troubu rychle zavřete, aby vám neunikla pára
- pokud nemáte horkovzduch, první várku rohlíků budete péct cca 15 minut, záleží na výkonu trouby, ale rohlíčky by měly být obzvláště vypečené, věřte, že ta chuť za to stojí
-
- horké rohlíky okamžitě z plechu přestěhujte na chladnoucí mřížku
- druhou várku dejte péct stejně - tj. opět se zapařením trouby, jen čas se vám možná maličko zkrátí, já jsem měla druhý plech trochu tmavší, ale my je takhle máme moc rádi
-
PS: Pokud chcete mít rohlíky extra vynikající, schovejte si (max. na týden) do lednice kus hotového těsta zhruba o 100 g a přidejte do další várky (nakrájené na kousky necháte před zaděláním necelou hodinku zakryté odpočinout na vále a pak jen vmícháte do nového těsta). Mnohem hezčí barvy zase dosáhnete přidáním hladké špaldové (lidl) mouky do těsta - dávám v poměru 3:2 hladká ku špaldě.
Makronutrienty
78%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 099 kJ | 948 kJ |
Kalorická hodnota | 263 kcal | 227 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
44,6 g
1,09 g |
38,5 g
0,941 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,46 SVJ | 3,85 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,5 g
1,85 g |
4,74 g
1,59 g |
Bílkoviny | 7,14 g | 6,16 g |
Sůl | 1,17 g | 1,01 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů