- 2h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
hovězí maso, nízký roštěnec, roštěná
|
500 g |
olivový olej panenský
|
50 ml |
hořčice dijonská
|
2 lžíce |
worcestrová omáčka
|
50 ml |
sůl
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
Omáčka | |
máslo
|
125 g |
vaječný žloutek
|
2 kusy |
pepř bílý drcený
|
1 g |
ocet vinný bílý
|
1 lžíce |
voda
|
1 lžíce |
citronová šťáva, čerstvá
|
1 cl |
chilli sušené mleté
|
1 špetka |
estragon
|
1 lžička |
cibule sladká, šalotka
|
1 kus |
kerblík třebule, nať čerstvá
|
2 lžičky |
Postup přípravy
-
Maso odblaňte, očistěte, pak ho ze všech stran pořádně opepřete, osolte a lehce pokapejte worcesterskou omáčkou.
Poté ho svažte do válečku pomocí potravinářského provázku.
Do misky nalijte trochu oleje, maso v něm obalte a dejte odpočinout do lednice minimálně na pár hodin, nejlépe přes noc.
-
Druhý den maso nejprve prudce opečte ze všech stran dohněda. Poté potřete hořčicí a vložte zpět do pekáčku a vložte do předem vyhřáté trouby na 140°C a pozvolně pečte 40 minut.
Doba pečení je závislá na velikosti masa, pokud máte teploměr, tak aby bylo maso pěkně propečené dorůžova, tedy medium, mělo by mít uvnitřnějakých 54, maximálně 58°C.
-
Hotové maso vyjměte z pekáčku, zabalte do alobalu, nechte zhruba čtvrt hodinky odpočinout a pak teprve nakrájejte na plátky.
-
Během pečení masa si připravíme omáčku. V rendlíku přiveďte k var vodu s octem, drceným pepřem, 1 lžící estragonu a pokrájenou šalotkou.
Snižte žár, zredukujte tekutinu zhruba o třetinu, stáhněte z ohně a nechte vychladnout.
-
Pak ji přeceďte do keramické nebo žáruvzdorné misky, přidejte do ní žloutky a směs šlehejte zhruba pět minut ve vodní lázni, až zhoustne a bude vláčná, lesklá a hladká.
Potom misku sundejte z vodní lázně, pomalu do ní tenkým pramínkem přilijte rozpuštěné máslo a opět šlehejte, aby byla hustá a lesklá.
-
Přidejte čerstvě vymačkanou citrónovou šťávu, sůl, pepř a mleté chilli.
Nakonec vmíchejte zbylý estragon a kerblík.
Maso podáváme přelité béarnskou omáčkou.
Makronutrienty
7%
27%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 419 kJ | 3 262 kJ |
Kalorická hodnota | 339 kcal | 780 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,24 g
0,932 g |
7,45 g
2,14 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,324 SVJ | 0,745 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
31,1 g
11,9 g |
71,4 g
27,4 g |
Bílkoviny | 12,9 g | 29,7 g |
Sůl | 1,2 g | 2,75 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů