Ta dnes uvařená je ve veganské verzi bez parmazánu, se sojovou smetanou a navíc s troškou červené čočky. Recept níže je pak psán v klasické podobě :-). Určitě ji vyzkoušejte, tak nebo tak.
- 1h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Polévka | |
---|---|
lilek baklažán
|
3 kusy |
olivový olej
|
5 lžic |
cibule
|
1 kus |
česnek
|
4 stroužky |
rajčata
|
450 g |
vývar zeleninový domácí
|
500 ml |
červená paprika
|
1 kus |
sůl
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
bazalka čerstvá
|
1 hrst |
sýr parmazánového typu
|
80 g |
petrželka, petrželová nať
|
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Lilky rozkrojíme podélně. Nožem vytvoříme opatrně hluboké řezy v dužině, aby tvořily mřížku na každé polovině, ale abychom nenarušili slupku. Pokapeme rozřezanou dužinu olejeme, postačí 2 polévkové lžíce a dáme péct do předehřáté trouby na 30 minut. Spolu s lilky můžeme péct i červenou papriku. To rozkrojíme na polovinu, vydlabeme semínka, následně nakrájíme na osminy. Potřeme olejem a posypeme grilovacím kořením. Paprika se bude péct kratší dobu, vyndáme ji, jamile začne šlupka místy černat.
-
Mezitím ve velkém hrnci rozehřejeme zbývající olej, na něm orestujte cibulku do měkka, přidáme česnek a ještě minutu restujte.
Po upečení lilků vydlabeme lžící jejich dužinu a přidáme ji k cibulce. Pokrájíme pečenou papriku na menší kousky a také přidáme. Přisypeme nakrájená rajčata (nebo plechovku), vývar, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Takto jemně vaříme přiklopené 20 minut.
-
Na závěr přidáme čerstvou bazalku podle chuti a polévku rozmixujeme ponorným mixérem. Pak můžeme přilít trochu smetany, kdo má rád, a vsypat parmazán.
Zdobíme petrželkou a kokosovými lupínky.
Makronutrienty
34%
25%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 247 kJ | 997 kJ |
Kalorická hodnota | 59,1 kcal | 238 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,44 g
1,23 g |
13,9 g
4,94 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,344 SVJ | 1,39 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,27 g
1,43 g |
17,2 g
5,77 g |
Bílkoviny | 2,5 g | 10,1 g |
Sůl | 0,692 g | 2,79 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů