Pohanka je obilovina plná velmi cenných látek, je přirozeně bezlepková a vyživuje dobré bakterie v těle. Přestože je to obilovina, která se u nás běžně pěstuje, v pravidelném jídelníčku jí má málokdo kvůli své specifické chuti, která ne každému hned sedne. Zkuste se s ní seznámit třeba v těchto palačinkách, kde její chuť můžete různě "maskovat" na slano či na sladko.
- 25m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
mouka pohanková hladká
|
1 hrnek |
voda
|
500 ml |
kokosový olej
|
50 ml |
čerstvý sýr kozí
|
100 g |
pórek
|
50 g |
šunka
|
150 g |
Postup přípravy
-
Mouku smícháme s vodou (případně mlékem) a necháme chvíli nasáknout. Tekutinu přilévejte do té doby, dokud nevznikne klasické řidší těsto. Palačinky usmažíme na trošce tuku do zlatova a naplníme buď slanou nebo sladkou náplní. Já plnila kozím sýrem, šunkou a pórkem.
Makronutrienty
46%
23%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 580 kJ | 1 436 kJ |
Kalorická hodnota | 139 kcal | 343 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
11,4 g
0,11 g |
28,2 g
0,271 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,14 SVJ | 2,82 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
7,85 g
8,91 g |
19,4 g
22,1 g |
Bílkoviny | 5,72 g | 14,2 g |
Sůl | 0,774 g | 1,92 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů