Vepřová kýta pečená na cibulovém lůžku.
- 2h:15m
- 10 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
Suroviny | |
---|---|
1 200 g |
1 200 g |
420 g |
420 g |
10 g |
10 g |
50 ml |
50 ml |
5 stroužků |
5 stroužků |
7 g |
7 g |
5 g |
5 g |
Postup přípravy
-
Cibuli nakrájíme na půlkolečka a pomalu smažíme na oleji. V průběhu smažení k ní přihodíme i česnek nakrájený na tenké plátky. Když začne cibule sklovatět přisypeme cukr, díky čemuž cibule pustí vodu. Výslednou směs přendáme na dno pekáčku.
Celou kýta pořádně nasolíme a na horní straně vyřežeme “mřížku”. Klidně stačí na šikmo ze dvou směrů, nebojte se zajet hlouběji. Posypeme kmínem a solí, aby vše bylo i v zářezech.
Položíme na cibulové lůžko a pečeme na 160 stupňů asi dvě hodiny. Občas nabereme výpek i s cibulí a pečínku s ním přelijeme (čím častěji tím šťavnatější). Někdy kýta nechce pustit moc šťávy a tak je potřeba podlít trochou vody.
Makronutrienty
11%
43%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 778 kJ | 1 326 kJ |
Kalorická hodnota | 186 kcal | 317 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,3 g
1,56 g |
5,62 g
2,65 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,33 SVJ | 0,562 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
13,9 g
4,05 g |
23,6 g
6,9 g |
Bílkoviny | 12,7 g | 21,6 g |
Sůl | 0,545 g | 0,928 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů