Jídlo zdravé a plné bílkovin, zasytí a tělu prospěje.
- 1h
- 3 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Směs | |
---|---|
200 g |
200 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 kus |
1 kus |
3 kusy |
3 kusy |
500 g |
500 g |
200 g |
200 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
Postup přípravy
-
Večer předem namočíme 200g mungo fazolí, ráno je propláchneme a v nové vodě uvaříme do měkka. Bude to trvat asi 25minut od počátku varu. Po uvaření je propláchněte, abyste je zbavili případné vzniklé pěny (látky, které se v ní nachází pak způsobují nadýmání a hlavně ani moc dobře nechutná).
-
Mezitím nadrobno pokrájíme cibuli, kterou osmahne na dvou lžicích oleje. Přidáme na plátky pokrájené tři mrkve a chvilku opékáme. Poté přidáme na kostky pokrájenou dýní (cca 500g) a cuketu (cca 200g), lžičku soli, trošku pepře, lžičku římského kmínu, lžičku běžného kmínu a půl lžičky kurkumy. Zalijeme vodou tak, aby byla zelenina potopená a vaříme tak dlouho, až se dýně rozvaří.
-
Poté hodně promícháme a tím nám vznikne jemná omáčka (díky rozvařené dýni, nic nemusíte mixovat). Nakonec vmíchejte uvařené mungo fazole. Můžete podávat jen tak, nebo s rýží.
Makronutrienty
69%
22%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 413 kJ | 1 805 kJ |
Kalorická hodnota | 98,6 kcal | 432 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
15,9 g
2,26 g |
69,6 g
9,89 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,59 SVJ | 6,96 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,03 g
1,37 g |
8,89 g
5,98 g |
Bílkoviny | 5,17 g | 22,6 g |
Sůl | 0,506 g | 2,21 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů