DÝNĚ (TYKVE)
CHARAKTERISTIKA:
- Patří do skupiny tykví
obrovských.
- Dýně mají různé tvary. Mohou
být kulaté, zploštělé, vejcovité apod. Zbarvení jejich kůry bývá oranžové,
žluté, zelené, bílé, černé nebo fialové. Jejich dužina je buď oranžová nebo
žlutá, uprostřed je plná semínek.
- Pochází z Peru a je známa
nejméně 3000 let.
- Dnes se pěstuje v Jižní
Americe, Severní Americe, v oblasti Středozemního moře, na Balkáně, ve střední
Asii a v Rusku.
- Je jedním z hlavních symbolů
podzimu a anglosaského lidového svátku Halloweenu.
- Existuje mnoho druhů,
nejznámější a nejchutnější jsou Hokkaido, Butternut a muškátová dýně.
- Dýně Hokaido na rozdíl od
klasické dýně nenarůstá
do gigantických rozměrů, mívá v průměru okolo 10-30 centimetrů a tak
je její zpracování mnohem příjemnější.
CO OBSAHUJE:
- Poměr živin v dýni je dost
nízký, má málo sacharidů, ještě méně proteinů a skoro žádné tuky.
- Na druhé straně vyniká
množstvím betakarotenu (provitaminu A), vit.C, a minerálů jako draslík (K) a
vápník (Ca).
- Obsahuje velké množství rozpustné
vlákniny, díky níž má schopnost zahánět hlad.
- Dýňová semínka jsou zdrojem
proteinů, minerálních látek zinku (Zn) a železa (Fe), vitamínů a omega-3
mastných kyselin.
Ve 100
gramech dýňových semínek najdete 110 % doporučené denní
dávky železa a 71% zinku. - Glykemický index má (75).
-
- ÚČINKY:
- Všechny druhy dýní se
podílejí na snižování krevního tlaku
a mají diuretické, laxativní a
protirakovinné účinky. - Lidé, kteří trpí ischemickou
chorobou srdeční (angina pectoris nebo infarkt myokardu), by dýni měli jíst
nejméně třikrát týdně.
- Konzumace dýně, zejména
mixované s kravským nebo sójovým mlékem, se předepisuje při nadbytku žaludeční
kyseliny,
při dyspepsii (porucha trávení), pyróze (pálení žáhy) a v případech
žaludečních a dvanácterníkových vředů. - Vláknina dýně je rozpustná a
působí jako mírné projímadlo, které nedráždí střeva.
- Doporučuje se při dně,
revmatismu, ateroskleróze a diabetu.
PŘÍPRAVA + KUCHYŇSKÉ VYUŽITÍ:
- Dýně má velmi široké využití
v gastronomii. Může se vařit, péct, zapékat, zavařovat či smažit.
- Její jemná, lehce oříšková a
nasládlá chuť se hodí do slaných jídel i moučníků, klasikou je dýňový koláč.
- Ladí s různými bylinkami,
např. s tymiánem, šalvějí a rozmarýnem, se zázvorem nebo s chilli.
- Dýně jsou ideální do různých
krémových polévek, k plnění
a zapékání. - Přidává se do omáček na
těstoviny, do kašovitých pyré,
do italského rizota, do různých buchet, muffinů,
do zmrzliny,
k výrobě kompotů. - Lze ji také servírovat
grilovanou jako samostatný pokrm nebo jako přílohu k masu.
- Příprava dýně na vaření:
Poté, co dýni rozkrájíte na přiměřeně velké části, lžící zbavte dužinu semen a
odstraňte vláknitý střed. Oloupejte kůru. Podle potřeby ji rozkrájejte na menší
kousky.
- Pečená dýně se rozkrojí na
půlky nebo na více kusů a peče se v troubě do zlatohněda. Podává se s medem
nebo s ovocem.
- Vařená dýně se používá do
polévek nebo se přidává
k dušenému masu. - Pyré: Po uvaření se dýně
rozmixuje s kravským nebo sójovým mlékem. Podle chuti se může osladit, a to
nejlépe medem.
- Dýně Hokaido se při
zpracování většinou neloupe, slupka je velmi tvrdá, ale při vaření či pečení
brzy změkne. Dýně se pouze umyje, můžete ji odrhnout kartáčkem, rozkrojí se a
pak se odstraní semínka.
- Celé dýně skladujte v
chladném a suchém sklepě, vydrží zde
i půl roku. Jakmile však dýni nakrojíte,
spotřební lhůta se začne krátit. Ideální je zabalit ji do folie a uložit do
lednice, vydrží zde max. 1 týden.
TIPY PRO NAKUPOVÁNÍ:
- Během podzimu a na začátku
zimy ji seženete ve všech větších supermarketech, zelinářstvích, na farmářských
trzích nebo přímo u pěstitele na farmě.
- Kupujte jen dýně neponičené,
sytě zbarvené, pevné, s hladkou a tvrdou slupkou, se stopkou.Ta musí být
seschlá a zdřevnatělá.
- Dýni kupujte raději celou
než její části, lépe se uchovává.
- Dýně vydrží v bytě při
pokojové teplotě klidně i několik týdnů.
-
ZDROJ K TEXTU:
Kalyn, Wayne, Braňte se
jídlem, 1.vyd. Praha: Readers Digest Výběr, 2007, ISBN 978-80-86880-55-6,
s.130.
Arndt, Monika, Vaříme pro
děti, 1.vyd. Praha: Grada, 2009, ISBN 978-80-247-2753-0, s. 74
www.dia-potraviny.cz
www.magazinzdravi.cz
www.labuznik.cz
cs.wikipedia.org