Růžičkové kapustičky v křupavém bramborovém hávu, které dle zkušeností chutnají i jinak zarytým odpůrcům této zdravé zeleniny.
- 45m
- 3 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Kapustičky | |
---|---|
600 g |
600 g |
300 g |
300 g |
250 g |
250 g |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,2 lžičky |
0,2 lžičky |
1 kus |
1 kus |
100 ml |
100 ml |
Postup přípravy
-
Růžičkovou kapustu pečlivě očistíme, důkladně omyjeme, vložíme ji do vroucí osolené vody a přibližně 5 minut povaříme. Vodu potom dokonale slijeme, kapustičky propláchneme studenou vodou a necháme je okapat.
-
Potom povařené kapustičky přendáme do větší veganským máslem (či margarínem) vymazané zapékací misky, zalijeme je 2/3 rostlinné smetany, dobře je osolíme a opepříme. Brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle, polovinu dáme do studené vody a na druhou část nalijeme zbytek smetany, osolíme a opepříme.
-
Brambory se smetanou opatrně rozložíme na kapustičky a vše dohromady vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 200°C asi 30 minut. Abychom vytvořili z brambor zlatavou a křupavou kůru, vyndáme zbylé brambory z vody, necháme je důkladně okapat nebo je můžeme osušit v utěrce a co nejrychleji je osmažíme na rozpáleném řepkovém oleji. Pak osmažené brambory přendáme do zapékací mísy na kapustičky a ještě je společně krátce zapečeme. Při podávání můžeme kapustičky na talíři ještě posypat najemno nakrájenou jarní cibulkou. Toto jídlo chutná i těm, kteří jinak kapustičky nemusí :-)
Makronutrienty
31%
9%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 817 kJ | 3 478 kJ |
Kalorická hodnota | 195 kcal | 831 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
9,13 g
1,45 g |
38,9 g
6,19 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,913 SVJ | 3,89 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
17,9 g
1,2 g |
76,3 g
5,11 g |
Bílkoviny | 2,75 g | 11,7 g |
Sůl | 0,311 g | 1,32 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů