Mrkvový dort s rakytníkovými vločkami - bez lepku a laktózy z jednodruhových mouk

Radka

Účastní se soutěže: V kuchyni s láskou

Mrkvový dort s rakytníkovými vločkami - bez lepku a laktózy z jednodruhových mouk

Něco úžasného na víkend? Opustíme dýni a vrhnem se na mrkev a rakytník, který by se měl v tomto čase zpracovávat...

http://www.bezlepkovamatka.cz/

Postup přípravy

  1. Skutečně lehký a svěží dezert plný vitamínů. Pokud budete potřebovat úplně bezmléčnou variantu tohoto dortíku, místo krému potáhněte dort nemléčnou čokoládovou polevou (240 g hořké čokolády bez mléka a 70 ml řepkového oleje nebo 75 g tuku Omega na polevy).

  2. Troubu předehřejeme na 180°C. Formu na dort vymažeme tukem a vysypeme čirokovou polohrubou moukou. Nastrouhanou mrkev smícháme s čirokovou moukou a rakytníkovými vločkami a necháme chvilku odležet. Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh.

  3. Do sněhu přišleháme celou dávku cukru a opatrně už jen vařečkou či silikonovou stěrkou vmícháme mrkev s čirokem a vločkami, rum, kůru, mandlovou mouku, olej a nakonec kypřicí prášek. Směs nalijeme do připravené vymazané a vysypané formy a pečeme cca 30 minut nebo až je špejle po vytažení ze středu těsta úplně suchá.

  4. Po upečení přendáme formu s dortem na mřížku Necháme na mřížce vychladnout. Z pomazánkového másla, čerstvého sýra, vanilky, cukru a citrusové šťávy ušleháme hladký krém, který necháme vychladit a zatuhnout v lednici.

  5. Vychladlý dort opatrně dvakrát prořízneme a plníme v jednom zářezu marmeládou a v druhém krémem. Dort sestavíme a celý potřeme sýrovým krémem. Necháme v lednici krém na dortu zatuhnout a pak opatrně dozdobíme marcipánovými mrkvičkami.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte