Rady zkušené cukrářky:
1. mazanec má rád trochu sádla
2. lepivé těsto napraví lžička mléka
. Oboje jsem vyzkoušela - pecka!
- 1h:30m
- 5 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
polohrubá mouka
|
500 g |
mléko polotučné 1,5% tuku
|
200 ml |
máslo
|
100 g |
cukr krystal
|
80 g |
droždí kostka
|
30 g |
vaječný žloutek
|
2 kusy |
vepřové sádlo
|
2 lžičky |
sůl
|
1 lžička |
vanilkový extrakt
|
1 lžička |
rozinky sušené
|
1 hrst |
mandle drcené
|
50 g |
Postup přípravy
-
Do odměrky nalijeme vlažné mléko, přidáme lžičku cukru a rozdrobené droždí. Necháme rozpustit a trošku nabobtnat. Do mísy nasypeme mouku, zbylý cukr, sůl a promícháme. Rozehřejeme máslo se sádlem a oddělíme žloutky od bílků. Bílky uschováme na jiný recept (pouze je použijeme na pomazání mazance). Mandle spaříme vroucí vodou a oloupeme. Nasekáme je na kousky.
-
K mouce přilijeme mléko se vzkypěným droždím, žloutky a vlažné máslo. Zaděláme hladké, měkké těsto, ideálně v kuchyňském robotu. Do zpracovaného těsta přidáme rozinky a polovinu mandlí a ještě chvilku zpracováváme. Přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout na teplém místě. Po hodině těsto ještě jednou „pomuchlujeme“ a rozkrájíme na tři části. Rozválíme tři dlouhé, stejně tlusté válečky a upleteme cop. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem, stočíme do věnce a necháme ještě půl hodiny kynout. Potom potřeme bílkem, posypeme zbytkem posekaných mandlí.
-
Mezitím nahřejeme troubu na 170 st. C. Věnec vložíme do rozpálené trouby a pečeme dozlatova, cca 25-30 minut. Upečený mazanec necháme zchladnout v otevřené troubě. Krájíme až zcela zchladlý a nejlépe zubatým nožem.
Makronutrienty
70%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 431 kJ | 2 993 kJ |
Kalorická hodnota | 342 kcal | 715 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
48,9 g
9 g |
102 g
18,8 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,89 SVJ | 10,2 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
13 g
5,99 g |
27,2 g
12,5 g |
Bílkoviny | 7,92 g | 16,6 g |
Sůl | 0,624 g | 1,31 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů