Low carb koláč - kynutý makový frgál

Jídelní plán

Low carb koláč - kynutý makový frgál

Konečně se podařilo :). Máme pro Vás recept na úžasný nízkosacharidový, LC kynutý frgál s mákem. Já ještě kombinovala s trochou tvarohu. Na své si přijdou i ti, kteří neholdují nízkosacharidovému stravování, zato milují mák.Ti pak ho mohou vyzkoušet jako zdravější variantu - bez bílé mouky a bez velkého množství cukru. V tomto případě nahraďte Xylitol třtinovým cukrem dle chuti. Pokud uděláte těsto z poloviční dávky, budete mít 1frgál o průměru cca 30 cm. Nádivku můžete dát libovolnou dle vašich zvyklostí. Pokud pod mák přidáte ještě LC marmeládu, bude koláč pikantnější.

Postup přípravy

  1. Rozmixujte kešu oříšky najemno, přidejte vlažnou smetanu, droždí a 1PL Xylitolu a nechte na teplém místě cca 30 - 45 minut kvasit. Pokud kvásek špatně kvasí nechte ještě chvíli kvasit, dokud se kvásek hezky nezvedá.

    Rozmixujte kešu oříšky najemno, přidejte vlažnou smetanu, droždí a 1PL Xylitolu a nechte na teplém místě cca 30 - 45 minut kvasit. Pokud kvásek špatně kvasí nechte ještě chvíli kvasit, dokud se kvásek hezky nezvedá.
  2. Rozmixujte najemno lněné semínko. Veškeré suroviny smíchejte s kváskem a dobře propracujete - nejlépe hnětačem. Těsto se může zdát zpočátku řidší, ale vytrvejte. Jakmile se těsto začne odlepovat od stěn mísy, ještě chvíli propracujte, pak přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě cca 30 - 45min.

    Rozmixujte najemno lněné semínko. Veškeré suroviny smíchejte s kváskem a dobře propracujete - nejlépe hnětačem. Těsto se může zdát zpočátku řidší, ale vytrvejte. Jakmile se těsto začne odlepovat od stěn mísy, ještě chvíli propracujte, pak přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě cca 30 - 45min.
  3. Vykynuté těsto rozdělte na 2 díly a vyválejte placky (mezi pečícími papíry) o průměru cca 30cm. Na placku naneste makovou náplň a posypte posypkou. Náplň - Smetanu dáme svařit s xylitolem a kořením. Když směs vaří, přidáme umletý mák a za stálého míchání krátce provaříme, aby se směs nepřipálila, náplň pěkně zhoustne. Pokud je náplň hodně tuhá, přidejte trochu mléka nebo smetany, aby se hezky roztírala po těstě.

  4. Pečte při teplotě 160C cca 40 minut. Dobu pečení případně upravte dle Vaší trouby. Pokud pod tvaroh přidáte ještě trochu LC marmelády, pak už nikdo neodolá. Slaďte dle vlastní chuti.

  5. Pokud chcete frgál ještě vylepšit, rozpusťte ve troše másla nebo ghí (cca10g) cca 1 lžičku xylitolu (dle chuti), pak přidejte 1PL rumu a vlažný frgál touto směsí pokropte.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte