Konečně se podařilo :). Máme pro Vás recept na úžasný nízkosacharidový, LC kynutý frgál s mákem. Já ještě kombinovala s trochou tvarohu. Na své si přijdou i ti, kteří neholdují nízkosacharidovému stravování, zato milují mák.Ti pak ho mohou vyzkoušet jako zdravější variantu - bez bílé mouky a bez velkého množství cukru. V tomto případě nahraďte Xylitol třtinovým cukrem dle chuti. Pokud uděláte těsto z poloviční dávky, budete mít 1frgál o průměru cca 30 cm. Nádivku můžete dát libovolnou dle vašich zvyklostí. Pokud pod mák přidáte ještě LC marmeládu, bude koláč pikantnější.
- 2h
- 16 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
ořechy kešu
|
50 g |
droždí kostka
|
35 g |
xylitol, cukr březový
|
1 lžíce |
smetana na vaření
|
80 g |
vejce slepičí střední, m
|
2 kusy |
lněné semínko
rozmixovat, já použila zlaté
|
25 g |
mandle mleté
|
40 g |
majonéza
nejlépe neochucená domácí
|
50 g |
mouka kokosová
|
50 g |
máslo přepuštěné, ghí
může být i rozpuštěné máslo
|
20 g |
guma xantanová
|
1 lžička |
syrovátka sušená
|
25 g |
sůl
|
1 špetka |
Maková nádivka | |
vanilkový extrakt
|
1 lžička |
xylitol, cukr březový
|
2 lžíce |
mák mletý
|
400 g |
smetana na vaření
|
250 g |
kořenicí směs perníkové koření
|
1 lžička |
Posypka | |
máslo čerstvé
|
15 g |
kokos sušený, strouhaný
|
2 lžíce |
skořice mletá
|
0,5 lžičky |
ořechy vlašské mleté
|
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Rozmixujte kešu oříšky najemno, přidejte vlažnou smetanu, droždí a 1PL Xylitolu a nechte na teplém místě cca 30 - 45 minut kvasit. Pokud kvásek špatně kvasí nechte ještě chvíli kvasit, dokud se kvásek hezky nezvedá.
-
Rozmixujte najemno lněné semínko. Veškeré suroviny smíchejte s kváskem a dobře propracujete - nejlépe hnětačem. Těsto se může zdát zpočátku řidší, ale vytrvejte. Jakmile se těsto začne odlepovat od stěn mísy, ještě chvíli propracujte, pak přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě cca 30 - 45min.
-
Vykynuté těsto rozdělte na 2 díly a vyválejte placky (mezi pečícími papíry) o průměru cca 30cm. Na placku naneste makovou náplň a posypte posypkou. Náplň - Smetanu dáme svařit s xylitolem a kořením. Když směs vaří, přidáme umletý mák a za stálého míchání krátce provaříme, aby se směs nepřipálila, náplň pěkně zhoustne. Pokud je náplň hodně tuhá, přidejte trochu mléka nebo smetany, aby se hezky roztírala po těstě.
-
Pečte při teplotě 160C cca 40 minut. Dobu pečení případně upravte dle Vaší trouby. Pokud pod tvaroh přidáte ještě trochu LC marmelády, pak už nikdo neodolá. Slaďte dle vlastní chuti.
-
Pokud chcete frgál ještě vylepšit, rozpusťte ve troše másla nebo ghí (cca10g) cca 1 lžičku xylitolu (dle chuti), pak přidejte 1PL rumu a vlažný frgál touto směsí pokropte.
Makronutrienty
31%
19%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 578 kJ | 1 204 kJ |
Kalorická hodnota | 377 kcal | 288 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
18,9 g
4,88 g |
14,4 g
3,72 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,89 SVJ | 1,44 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
30,3 g
8,57 g |
23,1 g
6,54 g |
Bílkoviny | 11,5 g | 8,78 g |
Sůl | 0,232 g | 0,177 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů