
- 25m
- 20 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
hladká mouka špaldová celozrnná 150 g |
150 g |
150 g |
150 g |
21 g |
21 g |
8 g |
8 g |
120 ml |
120 ml |
2 lžíce |
2 lžíce |
200 g |
200 g |
100 g |
100 g |
6 lžic |
6 lžic |
100 ml |
100 ml |
Postup přípravy
-
Mouky si přesejeme do mísy, přidáme špetku soli a uděláme důlek, do kterého nadrobíme droždí, zasypeme ho cukrem, zalijeme mlékem a poprášíme trochou mouky. Necháme vzejít kvásek - cca 15-20 minut. Poté přidáme olej a vodu, vypracujeme pevné a nelepivé těsto, které necháme kynout v zakryté nádobě 1,5 hodiny.
V mixéru rozmixujeme mák, datle, pyré a mléko.
Po nakynutí těsto rozválíme do obdélníku (já jsem si pomoučnila pečící papír a válela to přímo na něm), potřeme celou plochu náplní z máku, zarolujeme, potřeme mlékem a dáme péct asi na 190° C. Pečeme cca 30 minut. Po vyndání z trouby závin znovu potřeme mlékem.
Dobrou chuť.
Makronutrienty
66%
14%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 208 kJ | 585 kJ |
Kalorická hodnota | 289 kcal | 140 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
40 g
10,4 g |
19,4 g
5,06 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4 SVJ | 1,94 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
12,6 g
3,9 g |
6,09 g
1,89 g |
Bílkoviny | 8,41 g | 4,08 g |
Sůl | 0,035 g | 0,017 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů