
Barevný recept inspirovaný středomořskou kuchyní.
- 30m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
rýže basmati
|
120 g |
kuřecí stehenní řízek
|
250 g |
olivový olej
|
1 lžíce |
cuketa
|
100 g |
červená paprika
|
100 g |
žlutá paprika
|
100 g |
cibule červená
|
0,5 kusu |
petrželka, petrželová nať
|
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Uvaříme rýži dle návodu. Mezi tím na jedné pánvi rozehřejeme část oleje a orestujeme na něm kuřecí stehenní řízek - okořeníme dle chuti (pepř + sůl). Vždy nejprve orestuji z obou stran, pak podleju trochou vody, přiklopím pokličkou a dodělám, aby maso nebylo syrové.
Na druhé pánvi rozehřeju zbytek oleje a orestuji na něm na kostičky nakrájenou zeleninu. Když je měkká, smíchám s rýží.
!TIP - do směsi rýže a zeleniny lze přidat i olivy nebo jinou zeleninu. Můžeme celé pokapat citronovou šťávou a/nebo přidat lžičku nějakého pesta. Rýži lze uvařit den předem a zchladit přes noc v lednici. Rýže pak bude mít lepší vliv na hladinu cukru v krvi (vznikne v ní tzv. rezistentní škrob).
Makronutrienty
53%
28%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 579 kJ | 2 104 kJ |
Kalorická hodnota | 138 kcal | 503 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
15,4 g
0,354 g |
55,7 g
1,29 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,54 SVJ | 5,57 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,24 g
1,17 g |
19 g
4,26 g |
Bílkoviny | 8,13 g | 29,5 g |
Sůl | 0,107 g | 0,388 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů