Kuře na kari je už u nás poměrně zdomácnělá klasika „a la Indie“. Když však nahradíme rýži cuketovými nudlemi a použijeme čerstvé koření a bylinky, povzneseme tento pokrm na úžasný, nízkosacharidový hlavní chod.
- 1h
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Kari pasta | |
---|---|
cibule
|
1 kus |
česnek stroužky
|
1 kus |
zázvor, čerstvý kořen
|
1 cm |
kurkuma mletá
|
1 lžička |
kmín drcený
|
0,5 lžičky |
koriandr mletý
|
0,5 lžičky |
pepř cayenský mletý
|
2 g |
kokosový olej
|
3 lžíce |
Maso | |
kuřecí prsa
|
180 g |
citronová šťáva, čerstvá
|
2 lžíce |
fazolové lusky čerstvé
|
100 g |
brokolice
|
150 g |
kokosové mléko
|
200 ml |
koriandr čerstvý nať
|
1 hrst |
máta čerstvá
|
8 lístků |
sůl himálajská jemná
|
0,5 lžičky |
Příloha | |
cuketa
|
300 g |
Postup přípravy
-
Cibuli, česnek i zázvor oloupu a společně s ostatními ingrediencemi vložím do mixéru a umixuji je na konzistenci pasty.
-
Hotovou pastu dám do nepřilnavé pánve, teplotu zapnu na střední stupeň a nechám pastu vařit pár minut, až se začne uvolňovat aroma. Následně do pasty přidám na nudličky pokrájené kuřecí maso a citrónovou šťávu a za stálého míchání vařím 5 minut. Do směsi přidám brokolicové růžičky a fazolové lusky a vařím další 3 minuty za stálého míchání.
-
Vše zaliji kokosovým mlékem a pod pokličkou dusím 10-15 minut.
Zatímco se mi směs dusí, připravím si cuketové nudle tak, že cuketu škrabadlem na brambory (takové to škrabadlo ve tvaru praku) podélně nastrouhám na tenké, dlouhé nudle (můžete použít i spiralizér na tvorbu nudlí).
-
Uvařenou směs sundám z plotny, přímíchám nasekaný čerstvý koriandr a mátu a smíchám s cuketovými nudlemi (nudle není třeba vařit, jedí se syrové).
Makronutrienty
27%
31%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 450 kJ | 2 477 kJ |
Kalorická hodnota | 108 kcal | 592 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,9 g
1,08 g |
27 g
5,97 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,49 SVJ | 2,7 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
7,78 g
6,39 g |
42,9 g
35,2 g |
Bílkoviny | 5,72 g | 31,5 g |
Sůl | 0,347 g | 1,91 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů