
Nezavrhujme zdravé potraviny, dá se z nich totiž při troše fantazie vykouzlit eňo-ňuňo papáníčko.
- 1h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
jáhly, proso
|
80 g |
voda
|
200 ml |
sůl
|
1 lžička |
kurkuma mletá
|
0,5 lžičky |
muškátový ořech mletý
|
0,5 lžičky |
mléko polotučné 1,5% tuku
|
250 ml |
vejce slepičí střední, m
|
3 kusy |
polohrubá mouka
|
250 g |
Náplň | |
špenát, čerstvé listy
|
500 g |
sýr eidam 45% uzený,
|
200 g |
strouhanka
|
50 g |
Na posypání | |
sýr eidam 45% uzený,
|
100 g |
Postup přípravy
-
Jáhly spaříme horkou vodou a poté propláchneme ve studené vodě. Postup opakujeme třikrát, jáhly ztratí hořkost a případnou nažluklou pachuť. Vsypeme do 200ml vroucí osolené vody a na mírném ohni vaříme doměkka (asi 15 minut) a poté necháme vychladnout.
-
Pak přidáme mléko, vejce, sůl a koření, přisypeme mouku a důkladně rozmícháme. Na sádle smažíme z obou stran dozlatova menší lívanečky, které plníme lžící špenátu a kouskem uzeného sýra, přehneme a skládáme těsně vedle sebe do zapékací mísy nebo pekáčku. Svrchu posypeme strouhaným sýrem a zapékáme asi 15 minut v troubě na 170 stupňů.
Makronutrienty
55%
27%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 685 kJ | 3 087 kJ |
Kalorická hodnota | 164 kcal | 738 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
18,4 g
0,913 g |
82,9 g
4,12 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,84 SVJ | 8,29 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,1 g
3,42 g |
27,5 g
15,4 g |
Bílkoviny | 9,23 g | 41,6 g |
Sůl | 0,848 g | 3,82 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů