Dýňové kmínové housky -bez lepku, mléka a vajec

Radka

Účastní se soutěže: Jíme dobře

Dýňové kmínové housky -bez lepku, mléka a vajec 1 další fotka

Zdravé bezlepkové pečivo s dýní, vláčné housky zachutnají i vám...

Postup přípravy

  1. Tip: pokud chcete těsto pikantnější a rovnou ochucené přidejte na kostičky nakrájenou, opraženou a okapanou slaninu, kdo smí přidá k tomu n kostičky sýr cheddar a zapracuje do těsta ve druhé fázi s tukem.....

  2. Moučnou směs promícháme se škrobem, přidáme sůl, kypřidlo, xantan, kmín. Promícháme. Do prostřed směsi dáme cukr a na něj sušené droždí. Opět promícháme. Přidáme teplou vodu a dýňové pyré. Vytvoříme rukou vláčné těsto, které necháme v teple cca 1 hodinu kynout v kynoucí míse s poklopem.

  3. Po vykynutí přidáme rozpuštěné sádlo a prohněteme vláčné těsto, které rozdělíme na 8 stejných bochánků, které v rukách prohněteme a provázkem omotáme do tvaru kulatých balíčků, ale opatrně jen do třetiny těsta, aby jsme provázkem těsto nenařezali na kousky.

  4. Balíčky postříkáme střičkou slanou vodou a necháme hodinu ještě dokynout. Mezitím vyhřejeme troubu na 250 °C. Na dno přidáme hrnec s vodou. Po vyhřátí vložíme plech s houstičkami dýněmi do trouby, můžeme potřít teplou vodou s olejem či sádlem. Pečeme cca 10 minut na vysokou teplotu, pak troubu odvětráme, stáhneme na 190 (můžeme vytáhnout i hrnec s vodou) a dopékáme cca 5-10 minut.

  5. Po upečení necháme vychladnout na mřížce a opatrně odstraníme pomocí nůžek provázek. Chutnají výborně s humusem či jinou pomazánkou.

    Z těsta lze upéct i bochníček chleba....

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte