
Zkuste tento sezónní lowcarb chleba od Honzy Jaroše, kopřivy teď mají největší sílu :).
Děkujeme za zajímavý recept na LC pečivo :)
- 50m
- 15 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
sýr eidam 45%
|
100 g |
sýr eidam 30%
|
100 g |
slunečnicová semínka
nasekat nahrubo
|
2 lžíce |
len, lněné semínko
|
2 lžíce |
vinný kámen
|
5 g |
psylium
|
3 lžíce |
mandlová mouka
|
1 lžíce |
mouka lněná
|
1 lžíce |
cibule
|
1 kus |
vejce slepičí střední, m
|
4 kusy |
sůl
|
0,5 lžičky |
kmín mletý
|
1 lžička |
kmín celý
|
1 špetka |
rajčata sušená
|
3 g |
kopřiva dvoudomá
tak 1,5l nadýchaných
|
50 g |
Postup přípravy
-
1) cibulku na kostičky a na sádle než začne zlátnout
2) mezitím blanšírovat kopřivy - hodit do hrnce vroucí vody tak na minutu/dvě a pak hned přehodit do mísy se studenou. Je lepší to dělat tak v litru vody po částech. Kopřivy pořádně v ruce vyždímat a pokrájet.
-
3) nakrájet sušená rajčata tak na 5mm kostičky
4) nastrouhat sýr (za mě stačí nahrubo)
5) nejprve smíchat vše suché a pak přidat vejce, cibuli, kopřivy
6) Dát do formy a muže se posypat ještě třeba parmezanem nebo semínky
-
7) Do trouby na 200°C - 15min, poté na 150°C - 30min
vyndat a nechat vychladnout na mřížce (já používám struhadlo)
Makronutrienty
15%
45%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 891 kJ | 383 kJ |
Kalorická hodnota | 213 kcal | 91,5 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,51 g
1,12 g |
2,37 g
0,482 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,551 SVJ | 0,237 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
14,1 g
6,63 g |
6,08 g
2,85 g |
Bílkoviny | 16 g | 6,89 g |
Sůl | 1,38 g | 0,592 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů