Nikdy není dost chilli ani v chilli - říkám já. A platí to i pro mé chili con carne, původně recept bloggerky Šůši, který jsem si poupravila k obrazu svému a patří mezi moje oblíbené.
- 1h:20m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Polévka | |
---|---|
hovězí mleté maso
|
300 g |
rajčata v plechovce
|
300 g |
rajčatové pyré, passata
|
250 g |
fazole červené sterilované
|
300 g |
kukuřice sterilovaná
|
150 g |
paprika kapie
|
1 kus |
cibule
|
1 kus |
česnek stroužky
|
2 kusy |
paprika mletá uzená
|
1 lžička |
římský kmín celý, cumin
|
1 lžička |
paprika čili pálivá
|
0,5 lžičky |
sůl
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
0,5 lžičky |
čokoláda hořká, 70 - 85%
|
15 g |
Na ozdobu | |
sýr čedar, cheddar
|
50 g |
zakysaná smetana
|
4 lžíce |
Postup přípravy
-
Fazole z plechu propláchněte a nechte odkapat
-
V hluboké pánvi opečte lehce do zlatova cibuli, pak přidejte maso, opepřete a nechte zatáhnout - nesolte
-
Zatímco se dělá maso, nakrájejte si papriku na kostičky a nastrouhejte česnek
-
Do pánve přidejte kostičky papriky a koření - rozdrobte papričky, zaprašte paprikou a kmínem - já použila římský, pasuje mi sem mnohem víc
-
Přilijte fazole, rajčata a rajčatovou šťávu - pokud se vám nechce dávat, dejte celou plechovku rajčat - já měla rajčata již otevřená a směs se mi zdála dost suchá, tak jsem doplnila právě o pasírovaná rajčata
-
Osolte, opatrně promíchejte - dávejte pozor, abyste příliš hrubým mícháním nerozbili fazole
-
Nechte dusit 15-20 minut
-
Na závěr dolaďte dle potřeby solí a nechte rozpustit čokoládu
-
Jednotlivé porce ozdobte kysanou smetanou (stahuje pálivost) a sýrem - ideální je cheddar, ale nedá se u nás vždycky sehnat, takže většinou nahrazuji goudou (smetana ani sýr nemusí nutně být)
Makronutrienty
43%
29%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 561 kJ | 2 257 kJ |
Kalorická hodnota | 134 kcal | 539 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
10,9 g
1,96 g |
43,9 g
7,87 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,09 SVJ | 4,39 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,97 g
3,1 g |
28 g
12,5 g |
Bílkoviny | 7,23 g | 29,1 g |
Sůl | 0,705 g | 2,84 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů