Červené zelí s bramborovým knedlíkem a tofu plátkem (alias „Tofu-knedlo-zelo“)
Účastní se soutěže: Osvědčené kuchařské trumfy
I tradiční pokrmy české kuchyně se snadno dají nahradit vegan bezlepkovou verzí. Vyzkoušejte si toto skvělé jídlo vykouzlit na talíři i doma. S tímto receptem to pro Vás bude hračka.
- 1h
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Zelí | |
---|---|
0,5 kusu |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
2 lžičky |
2 lžičky |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
Knedlík | |
425 g |
425 g |
60 g |
60 g |
60 g |
60 g |
20 g |
20 g |
50 ml |
50 ml |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
Tofu | |
200 g |
200 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
cibulku nakrájíme najemno a dozlatova osmahneme na trošce olivového oleje
nakrájíme zelí, přihodíme k cibulce, zalijeme vodou a necháme dusit
v průběhu si zelí dochutíme cukrem, octem, solí a skořicí a zahustíme moukou
zelí je hotové za 35 - 45 minut
-
brambory si uvaříme ve slupce, poté je oloupeme a nastrouháme, přidáme zbývající ingredience (mouku, krupici, škrob, mléko, olej, sůl) a vypracujeme těsto, z těsta tvarujeme kuličky na pomoučeném válu
-
připravené knedlíky vložíme do vroucí osolené vody
poté co vyplavou vaříme něco mezi 5-10 minutami (přesný čas jsem neměřila)
-
tofu nakrájíme na libovolně velké plátky, které posypeme paprikou, solí a pepřem, lehce
potřeme olivovým olejem a osmažíme na pánvi
zbylý olej s kořením z pánve můžeme použít na zakápnutí hotových knedlíků na talíři
Makronutrienty
71%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 705 kJ | 3 228 kJ |
Kalorická hodnota | 168 kcal | 771 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
24,8 g
1,95 g |
114 g
8,91 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,48 SVJ | 11,4 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,5 g
0,511 g |
29,8 g
2,34 g |
Bílkoviny | 3,74 g | 17,1 g |
Sůl | 1,49 g | 6,83 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů