Čalamádu su uděláme z toho co zahrádka nabízí a co máme rádi. Je moc dobrá hned po smíchání :).
- 2h
- 5 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
Směs | |
---|---|
hlávkové bílé zelí
|
1 kus |
zelená paprika
|
2 kusy |
červená paprika
|
2 kusy |
žlutá paprika
|
2 kusy |
cibule
|
3 kusy |
mrkev
|
4 kusy |
okurka
|
1 kus |
jablka
|
2 kusy |
Nálev | |
ocet kvasný lihový
|
3 dl |
olej řepkový
|
1 dl |
cukr krystal
|
300 g |
sůl
|
100 g |
Postup přípravy
-
Zeleninu si nakrouháme na robotu na nudličky, velké slzičky nebo v ruce na kostičky - jak kdo má rád.
-
Vložíme nejlépe do velkého kbelíku a přidáme všechno koření.
Dobře promícháme a necháme alespoň 2 hodiny proležet.
-
Připravíme si vymyté sklenice se šroubovacími víčky - asi 5 kusů.
Do nich napěchujeme zeleninu - ochutnejte jak je dobrá :), zalijeme puštěnou šťávou a zavíčkujeme.
-
Sterilujeme 15 minut na 75°C, ne víc, rozvařila by se. Ještě horké sklenice obracím dnem vzhůru, po vychladnutí ukládám do špajzu :).
Makronutrienty
70%
6%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 360 kJ | 3 355 kJ |
Kalorická hodnota | 86 kcal | 802 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
12,4 g
7,49 g |
115 g
69,8 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,24 SVJ | 11,5 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,33 g
0,176 g |
40,4 g
1,64 g |
Bílkoviny | 1,05 g | 9,74 g |
Sůl | 2,18 g | 20,3 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů