Tieto fantastické bezlepkové šišky sú mäkkúčke aj na druhý deň po upečení.
- 2h:30m
- 20 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
mouka rýžová
|
175 g |
hladká mouka kukuřičná
|
160 g |
škrob kukuřičný
|
30 g |
droždí kostka
|
0,5 kusu |
mléko polotučné 1,5% tuku
|
300 ml |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
125 g |
vaječný žloutek
|
2 kusy |
vláknina psyllium, jitrocelová
|
10 g |
guma xantanová
|
1 lžička |
rum (originál tuzemský)
|
50 ml |
cukr třtinový
|
2 lžíce |
sůl
|
1 špetka |
olej řepkový
na smažení
|
300 ml |
Na potření | |
povidla švestková
|
300 g |
Postup přípravy
-
V rajničke zohrejeme 1½ dcl bezlaktózového mlieka do ktorého rozpustíme bezlepkové kvasnice so štipkou soli a hnedého trstinového cukru. Kvások prekryjeme kuchynskou utierkou / bavlnenou tkaninou a necháme ho na teplom mieste vykysnúť.
V samostatnej miske zmiešame hladkú bielu ryžovú múku spolu s hladkou kukuričnou a kukuričným škrobom. Bokom si doložíme 2 polievkové lyžice zo zmesi na podsypanie.
-
Vykysnutý kvások vlejeme do misky s múkami prilejeme zbytok mlieka a vmiešame ostatné ingrediencie okrem psyllia a xantánovej gumy na prípravu bezlepkových šišiek. Miešame elektrickým mixérom.
Nakoniec vmiešame do cesta psylium a xantánovú gumu. Cesto je po vymiešaní hladké, tuhšie a jemne lepkavé.
Cesto spolu s miskou prekryjeme potravinovou fóliou a necháme ho kysnúť na teplom mieste po dobu 1½ hodiny.
-
Po 1½ hodine na jemne podmúčenej pracovnej doske ( múka ktorú sme si odložili z múčnej zmesi ) cesto vyvaľkáme na cca 0,5cm hrúbku.
Vykrajujeme kolieska ( v strede s jamkou ), ktoré necháme pod kuchynskou utierkou / bavlnenou tkaninou podkysnúť 30 minút. Ak chcete bacuľaté vyššie šišky nedávajte dierku.
-
Po 30 minútach kolieska vyprážame na dostatočnom množstve oleja z každej strany cca 6 minút ( vyprážame na nie prudkom plameni ).
Makronutrienty
43%
5%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 2 228 kJ | 1 689 kJ |
Kalorická hodnota | 533 kcal | 404 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
35,3 g
8,59 g |
26,7 g
6,51 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,53 SVJ | 2,67 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
42,9 g
3,65 g |
32,5 g
2,76 g |
Bílkoviny | 4,05 g | 3,07 g |
Sůl | 0,124 g | 0,094 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů