
"Ne vždy mám čas chodit nakupovat čerstvé suroviny a občas za ten týden v lednici nashromáždím potraviny, které se mi nechce vyhazovat, takže nějaká směs z pánve to jistí. Někdy z toho vznikne dokonce docela chutné lowcarb jídlo ..."
Říká Lucka Valchová, autorka receptu, děkujeme :)
- 30m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Směs | |
---|---|
cibule
|
1 kus |
rajčata
|
2 kusy |
kuřecí prsa
|
150 g |
maso uzené vepřové
|
120 g |
celer řapíkatý
|
150 g |
vývar zeleninový domácí
|
150 ml |
sojová omáčka
|
1 lžíce |
sůl
|
1 špetka |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
olivový olej
|
1 lžíce |
Příloha | |
květák
|
1 kus |
kokosový olej
|
1 lžíce |
sůl
|
1 lžička |
pepř bílý mletý
|
2 špetky |
ořechy vlašské mleté
|
1 lžíce |
citronová šťáva, čerstvá
|
2 lžíce |
petrželka, petrželová nať
|
1 hrst |
Postup přípravy
-
Na olivovém oleji zesklovatíme cibulku a postupně přidáváme na kostičky pokrájené ostatní suroviny, které vždy zarestujeme se směsí na pánvi: celer (potřebuje nejvíce času), okořeněné kuřecí maso dle chuti, uzené maso a nakonec rajčata.
-
Orestovanou směs podlijeme vývarem, přidáme sójovou omáčku, promícháme a pod pokličkou vše spolu dusíme než nám směs trochu zhoustne a změkne celer, tak jak nám chutná. Případně ještě dochutíme.
-
Paralelně si na druhé pánvi na kokosovém oleji na mírném plameni restujeme květákovou rýži. Když začne lehce zlátnout přidáme zbylé suroviny, ochutíme a na závěr vmícháme petrželku.
Makronutrienty
39%
42%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 230 kJ | 1 972 kJ |
Kalorická hodnota | 55 kcal | 471 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,55 g
1,44 g |
38,9 g
12,4 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,455 SVJ | 3,89 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,3 g
0,964 g |
19,7 g
8,26 g |
Bílkoviny | 4,9 g | 42 g |
Sůl | 0,787 g | 6,74 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů