
Jídlo pro ty, kteří mají rádi pokrmy plné zeleniny, rajčat, ještě trochu zeleniny a projistotu - dalších rajčat.
- 1h
- 6 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
těstoviny celozrnné
|
500 g |
olej řepkový
|
20 ml |
cibule
|
1 kus |
lilek
|
240 g |
česnek
|
5 stroužků |
cuketa
|
350 g |
rajčata v plechovce
|
2 kusy |
vývar zeleninový domácí
|
200 ml |
mozzarella
|
300 g |
rajčata
|
600 g |
bílý jogurt
|
200 g |
Postup přípravy
-
Rozehřejeme si větší hrnec s olejem a dáme si zesklovatět najemno pokrájenou cibuli. Poté přidáme lilek s cuketou a prolisovaným česnekem, krátce opečeme, osolíme, opepříme a přidáme sušenou bazalku se sekanými rajčaty, podlijeme vývarem a necháme pod pokličkou na snížený plamen zhruba 20 minut provařit a případně dochutíme. Mezitím si uvaříme těstoviny a dáme si pozor, aby se nerozvařili - během pečení v omáčce ještě trochu změknou. Rozpálíme si troubu na 180° a připravíme si velkou zapékací misku. Do hrnce s omáčkou přidáme těstoviny, promícháme a vše přendáme do zapékací misky, kde směs pěkně rovnoměrně rozprostřeme. Posypeme strouhanou mozzarellou a dáme zapéct do trouby na prostřední mřížku na 15 minut, poté ještě 5 minut na zvýšený stupeň na 190°. Během pečení v troubě si nakrájíme rajčata, dáme do misky, smícháme s jogurtem, okořeníme, přidáme sušený česnek a zakápneme citrónem. Podáváme těstoviny se salátem.
Makronutrienty
62%
21%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 505 kJ | 2 511 kJ |
Kalorická hodnota | 121 kcal | 600 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
16,4 g
2,17 g |
81,4 g
10,8 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,64 SVJ | 8,14 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,2 g
1,55 g |
20,9 g
7,71 g |
Bílkoviny | 5,63 g | 28 g |
Sůl | 0,16 g | 0,794 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů