Tento recept je bohatý na bílkoviny díky fazolím, vejcím a sýru. Lahodnou svěží chuť pak zajišťuje domácí rajčatová omáčka, kterou ale můžete snadno nahradit loupanými rajčaty z plechovky. Na dochucení jsem zvolila provensálské bylinky a čerstvý tymián, který zajistí krásnou vůni a také černou sůl, která podpoří chuť vajec. Vše je doplněno o mou milovanou a tolik prospěšnou pohanku.
- 1h
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Směs | |
---|---|
0,5 hrnku |
0,5 hrnku |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
rajčata sterilovaná, krájená, drcená 1 kus |
1 kus |
fazole červené ve slaném nálevu sterilované 400 g |
400 g |
bílý sýr v nálevu, balkánský typ 100 g |
100 g |
natvrdo 1 kus |
1 kus |
5 g |
5 g |
1 špetka |
1 špetka |
kořenicí směs provensálské bylinky 1 lžička |
1 lžička |
2 snítky |
2 snítky |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Pohanku propláchneme studenou vodou. Poté ji zalijeme osolenou vodou, na 1 díl pohanky cca 1,5 dílu vody. Místo vody lze použít i vývar. Vaříme cca 4 minuty. Hrnec odstavíme, nesléváme zbytečky vody, protože bychom přišli o cenný rutin. Hrnec obalíme ho do utěrky a pohanku necháme cca 20 minut dojít.
-
Mezi tím si na olivovém oleji zesklovatíme na drobno pokrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Po té přidáme domácí rajčatovou omáčku a fazole. Osolíme černou solí, opepříme, přidáme provensálské koření a bobkový list a cca 10 minut vaříme na mírném ohni.
-
Zapékací misku nebo kastrol vymažeme mírně olivovým olejem. Vsypeme pohanku, poté uvařenou směs z rajčat a fazolí, ze které vyjmeme bobkový list, přidáme na kostičky nakrájené vejce a vše jemně promícháme. Posypeme čerstvým tymiánem a dáme na 15 minut zapéct do předehřáté trouby na cca 190 °C. Já zapékala přikryté pokličkou. Poté vyndáme, posypeme balkánským sýrem a již bez pokličky zapékáme dalších 5 minu
-
A pochoutka je hotová. Já ještě posypala čerstvou pažitkou a doplnila o listový salát se zálivkou z vody, olivového oleje, soli, pepře a trochy octa.
Makronutrienty
47%
29%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 494 kJ | 2 237 kJ |
Kalorická hodnota | 118 kcal | 535 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
10,3 g
1,78 g |
46,7 g
8,09 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,03 SVJ | 4,67 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,16 g
2,18 g |
23,4 g
9,86 g |
Bílkoviny | 6,44 g | 29,2 g |
Sůl | 0,552 g | 2,5 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů