Tak tady si přijdou na své milovníci čokolády. Už jste o tom slyšeli? Omáčka z čokolády. Kdysi jsem to někde zahlédla, ale vyzkoušet ji jsem se rozhodla až dnes. Báječná.
- 30m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
vepřová panenka
|
200 g |
sůl hrubá
|
2 g |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
olej řepkový
|
2 lžíce |
Omáčka | |
šťáva pomerančová čerstvá
|
120 ml |
čokoláda hořká, 70 - 85%
|
20 g |
zázvor, čerstvý kořen
|
1 cm |
sůl
|
1 špetka |
Postup přípravy
-
Maso omyjte a osušte. Nakrájejte na medailonky, osolte, opepřete a opečte z obou stran na rozpáleném oleji. Po chvilce můžete přidat trošku vody. Jakmile je maso hotovo, přendejte ho do nádoby, ve které zůstane teplé.
-
Do výpeku přilejte čerstvou pomerančovou šťávu a nechte chvíli povařit, aby se mírně zredukovala. Poté přidejte nahrubo nakrájenou čokoládu a na kousky nakrájený zázvor. Mírně osolte a pokud máte rádi ostré, přidejte špetičku chilli. Jakmile se čokoláda rozpustí, dobře promíchejte a je hotovo.
-
Panenku naskládejte na talíř a přelijte omáčkou. Jako ozdobu můžete použít pomerančovou trávu, kterou "odříznete" z kůry pomeranče speciální škrabkou na nudličkové krájení. Přílohu zvolte dle svých chutí, já udělala rýži. Dobrou chuť!
Makronutrienty
24%
33%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 918 kJ | 1 676 kJ |
Kalorická hodnota | 219 kcal | 401 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
8,7 g
2,63 g |
15,9 g
4,79 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,87 SVJ | 1,59 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
15,9 g
2,78 g |
29 g
5,08 g |
Bílkoviny | 12 g | 21,9 g |
Sůl | 0,888 g | 1,62 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů