Vejce do skla s hnědým máslem

Kateřina Gallinová

Účastní se soutěže: Voňavé vaření

Vejce do skla s hnědým máslem

Preferujete rychle připravené snídaně? A milujete vajíčka se žloutkem, který není uvařený úplně natvrdo? Pak jsou vejce do skla nejspíš právě tím receptem, který hledáte. Jsou připravená během několika málo minut a postup už jednodušší snad ani být nemůže. O to víc si ale musíte dát záležet na přesném odměření doby varu.

Postup přípravy

  1. Vejce vyndejte z ledničky alespoň půl hodiny předem. Nebudou pak tak snadno praskat. Poté nalijte do menšího hrnce vodu (tolik, aby v ní později byla vejce celá ponořená) a uveďte ji do varu.

  2. Mezitím připravte hnědé máslo. V malé pánvičce začněte při středním výkonu plotýnky za stálého míchání zahřívat máslo, začne se rozpouštět a pěnit. Jakmile začne tmavnout, snižte výkon plotýnky na minimum a máslem stále míchejte. Nespěchejte, ať ho nespálíte. Mělo by získat karamelovou barvu s drobnými tmavšími kousky a začít vonět po oříšcích. V tu chvíli ho odstavte.

  3. Vejce opatrně vložte do vroucí vody, dobře to jde pomocí lžíce. Od té chvíle je vařte 5 minut (vejce velikosti M je potřeba vařit jen 4 minuty). Pak z nich ihned slijte vodu a ochlaďte je proudem studené vody.

  4. Na širším (tupějším) konci opatrně lžičkou naklepejte skořápku a v tom místě ji oloupejte. Pomocí krouživého pohybu lžičky vyškrábněte vejce ze zbytku skořápky do skleničky. Pokud nepraskne, jemně do něj lžičkou zakrojte, aby žloutek vytekl. Vajíčko posypejte solí a polijte hnědým máslem. Stejným způsobem zpracujte i ostatní vejce.

  5. Nakonec obsah skleničky ozdobte jemně nasekanou pažitkou a podávejte.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte