Preferujete rychle připravené snídaně? A milujete vajíčka se žloutkem, který není uvařený úplně natvrdo? Pak jsou vejce do skla nejspíš právě tím receptem, který hledáte. Jsou připravená během několika málo minut a postup už jednodušší snad ani být nemůže. O to víc si ale musíte dát záležet na přesném odměření doby varu.
- 10m
- 1 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
vejce slepičí velké, l
|
4 kusy |
máslo
|
1 lžíce |
pažitka nať čerstvá
|
1 lžička |
sůl
|
4 špetky |
Postup přípravy
-
Vejce vyndejte z ledničky alespoň půl hodiny předem. Nebudou pak tak snadno praskat. Poté nalijte do menšího hrnce vodu (tolik, aby v ní později byla vejce celá ponořená) a uveďte ji do varu.
-
Mezitím připravte hnědé máslo. V malé pánvičce začněte při středním výkonu plotýnky za stálého míchání zahřívat máslo, začne se rozpouštět a pěnit. Jakmile začne tmavnout, snižte výkon plotýnky na minimum a máslem stále míchejte. Nespěchejte, ať ho nespálíte. Mělo by získat karamelovou barvu s drobnými tmavšími kousky a začít vonět po oříšcích. V tu chvíli ho odstavte.
-
Vejce opatrně vložte do vroucí vody, dobře to jde pomocí lžíce. Od té chvíle je vařte 5 minut (vejce velikosti M je potřeba vařit jen 4 minuty). Pak z nich ihned slijte vodu a ochlaďte je proudem studené vody.
-
Na širším (tupějším) konci opatrně lžičkou naklepejte skořápku a v tom místě ji oloupejte. Pomocí krouživého pohybu lžičky vyškrábněte vejce ze zbytku skořápky do skleničky. Pokud nepraskne, jemně do něj lžičkou zakrojte, aby žloutek vytekl. Vajíčko posypejte solí a polijte hnědým máslem. Stejným způsobem zpracujte i ostatní vejce.
-
Nakonec obsah skleničky ozdobte jemně nasekanou pažitkou a podávejte.
Makronutrienty
3%
46%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 688 kJ | 1 823 kJ |
Kalorická hodnota | 164 kcal | 436 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
0,885 g
0,098 g |
2,34 g
0,259 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,088 SVJ | 0,234 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
12,8 g
4,57 g |
34 g
12,1 g |
Bílkoviny | 11,8 g | 31,3 g |
Sůl | 1,83 g | 4,86 g |
Alergeny
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů