Velice jednoduchý a rychlý perník s mákem:)
- 40m
- 24 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
mák mletý
|
1 hrnek |
mouka pohanková hladká
|
2 hrnky |
lněné semínko
|
4 lžíce |
voda
|
600 ml |
sirup datlový
|
5 lžic |
kořenicí směs perníkové koření
|
2 lžíce |
kypřící prášek do pečiva
|
2 lžičky |
Postup přípravy
-
Lněné semínko zalijeme horkou vodou a necháme 10 minut nabobtnat. Tyčovým mxerem ho přibližně 3 minuty mixujeme, až vznikne hutná lepivá kaše. Přidáme namletý mák, pohankovou mouku, cukr, nebo datlový sirup, perníkové koření, prášek do pečiva a vše důkladně promícháme.
-
Nalijeme na pečícím papírem vyložený plech běžné velikost a pečeme 30 minut v troubě na 180°C.
Makronutrienty
71%
13%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 751 kJ | 339 kJ |
Kalorická hodnota | 180 kcal | 81,1 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
27,4 g
2,85 g |
12,4 g
1,29 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,74 SVJ | 1,24 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6 g
0,76 g |
2,71 g
0,343 g |
Bílkoviny | 5,01 g | 2,26 g |
Sůl | 0,225 g | 0,101 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů