Indická kuchyně je – dá se říct - přirozeně veganská. Využívá obrovského spektra aromatického koření, které a) je výborné na trávení, b) dodá jídlům tak zajímavou chuť, že na maso ani nepomyslíte. Nebo alespoň ne moc.
- 25m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
květák
|
1 kus |
brambory konzumní pozdní
|
3 kusy |
cibule
|
1 kus |
římský kmín mletý, cumin
|
2 lžičky |
hřebíček celý
|
4 kusy |
kořenicí směs garam masala
|
2 lžičky |
mandle lupínky
|
50 g |
kokosové mléko
|
3 lžíce |
koriandr mletý
|
1 lžička |
kokosový olej
|
2 lžičky |
rajčata
|
3 kusy |
zázvor, čerstvý kořen
|
20 g |
česnek stroužky
|
5 kusů |
Postup přípravy
-
Zvesela a s písní na rtech začneme se zpracováním květáku a brambor – květák láskyplně umyjeme a rozebereme na růžičky (pokud budete ostudně neprecizní jako já, stačí ho prostě jenom tak nějak nalámat na menší kousky). Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a i s květákem dáme asi na 10 minut vařit do osolené vody. Po uplynutí doby zchladíme květák I brambory studenou vodou.
-
Mezitím si vezmeme největší pánev, co Vaše kuchyň ukrývá a rozpálíme v ní olej. Přihodíme římský kmín a hřebíčky a čekáme, co se stane. Až začne kmín řádně vyskakovat, umravníme ho přidáním nakrájené cibule, zázvoru a česneku. Jakmile přestaneme cítit “syrovou” vůni, přidáme pokrájená rajčata a mandle. Pět minut směs necháme bublat a odstavíme. Rozmixujeme téměř do hladka a osolíme.
-
Směs dáme znovu na oheň a přidáme garam masalu a nakrájený koriandr. Necháme pár minut povařit a přidáme uvařený květák a brambory. Necháme ještě 5-10 minut, opatrně mícháme, ať z jídla nemáme indickou kaši. Nakonec přidáme kokosové mléko, případně dosolíme dle potřeby.
Makronutrienty
64%
17%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 282 kJ | 1 118 kJ |
Kalorická hodnota | 67,4 kcal | 267 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
9,43 g
1,83 g |
37,4 g
7,27 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,943 SVJ | 3,74 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,93 g
0,998 g |
11,6 g
3,95 g |
Bílkoviny | 2,47 g | 9,78 g |
Sůl | 0,047 g | 0,186 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů