Sklidila jsem poslední letošní cuketky. Letos mi udělaly vážně obrovskou radost, holky jedny zelený. Rostly jako smyslů zbavený. A světe div se, i můj mužskej zalitoval, že už další domácí nebudou.
- 1h
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Filé | |
---|---|
rybí filé
|
600 g |
sůl
|
1 lžička |
tymián sušený
|
1 lžička |
rozmarýn sušený
|
10 g |
kmín drcený
|
1 lžička |
máslo čerstvé
|
2 lžíce |
Cuketa | |
cuketa
|
4 kusy |
cibule
|
1 kus |
máslo čerstvé
|
50 g |
sůl
|
0,5 lžičky |
kořenicí směs provensálské bylinky
|
1 lžička |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
150 ml |
Brambory | |
brambory pozdní salátové, a
|
600 g |
tatarská omáčka
|
30 g |
olej řepkový
|
1 lžíce |
paprika sladká mletá
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
1 lžička |
sůl
|
1 lžička |
Postup přípravy
-
Filé necháme rozmrazit, poté mezi dlaněmi lehce vyždímáme, osolíme a okořeníme kmínem a bylinkami, uložíme na plech s pečícím papírem a vložíme na 15 minut do trouby na 180 stupňů. Před koncem pečení přelijeme rozpuštěným máslem.
-
Cuketa: 4 drobnější cuketky i se slupkou (na půlkolečka), 1 středně velká cibule (nadrobno), 50g másla, sůl, bylinky dle chuti (já dala provensálské), 150ml smetany ke šlehání.
Na másle necháme zpěnit cibuli, vsypeme cuketu, osolíme, přidáme bylinky a dusíme za občasného promíchání pod pokličkou do poloměkka. Poté zalijeme smetanou a provaříme, případně můžeme zahustit hotovou jíškou.
-
Oloupané brambory omyjeme, nakrájíme na čtvrtiny nebo šestiny (to záleží na velikosti), vložíme do mísy, zalijeme studenou vodou a necháme "máčet" asi 10 minut. Poté brambory scedíme a osušíme v utěrce.
-
V míse smícháme tatarku, olej, mletou papriku, mletý pepř a sůl a do této směsi přisypeme brambory. Rukou důkladně promícháme a klademe jednotlivě na plech s pečícím papírem řeznou plochou nahoru. Pečeme asi 40 minut na 170 stupňů.
Makronutrienty
39%
31%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 360 kJ | 2 677 kJ |
Kalorická hodnota | 86,1 kcal | 640 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,54 g
0,418 g |
48,6 g
3,1 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,654 SVJ | 4,86 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,98 g
2,27 g |
37 g
16,8 g |
Bílkoviny | 5,25 g | 39 g |
Sůl | 0,602 g | 4,47 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů