Svěží letní oběd a nebo rychlá svačina se spoustou zeleniny i bílkovin.
- 10m
- 4 kusy
- jednoduché
Potřebné suroviny
| Náplň | |
|---|---|
|
1 kus |
1 kus |
|
20 kusů |
20 kusů |
|
2 hrsti |
2 hrsti |
|
4 lžíce |
4 lžíce |
|
2 lžíce |
2 lžíce |
|
20 lístků |
20 lístků |
|
1 kus |
1 kus |
|
1 špetka |
1 špetka |
|
4 kusy |
4 kusy |
Postup přípravy
-
Bazalku omyjte, nasekejte na co nejmenší kousky, smíchejte s tvarohem a přidejte olej i prolisovaný česnek.
-
Tortilu nahřejte, aby se dobře zavíjela, a dejte na ni vrstvu sekaného listového salátu, na kostičky nakrájená rajčata i sýr a zalijte dipem. Tortilu přeložte nejprve po stranách a poté smotejte. Můžete podávat :).
-
Dětská specifika:
Měkké sýry typu mozzarella jsou dle mého názoru vhodné pro děti od 1 roku. Stejným způsobem věkově řadím i tvaroh.
I bazalka se tabulkově uvádí od 1 roku.
Česnek se doporučuje od 1 roku - má výraznou chuť a je hůře stravitelný, ale s opatrností jej můžete vyzkoušet i dříve.
U tohoto receptu hodnotím pouze vhodnost jednotlivých surovin, nikoliv schopnost dítěte si s touto formou jídla poradit, neboť ta je velmi individuální.
Makronutrienty
39%
28%
| Čeho | na 100 g | na 1 kus |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 601 kJ | 1 418 kJ |
| Kalorická hodnota | 144 kcal | 339 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
9,83 g
1,38 g |
23,2 g
3,25 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,983 SVJ | 2,32 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,6 g
3,5 g |
20,3 g
8,26 g |
| Bílkoviny | 7,05 g | 16,6 g |
| Sůl | 0,404 g | 0,954 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů














