Sýrový chleba

Michaela Rau

Účastní se soutěže: Chutné svačinky

Sýrový chleba

Nutně jsem potřebovala zpracovat sýr z lednice a nechtělo se mi vymýšlet nic složitého. Až jsem si vzpomněla na skvělý recept na sýrové bulky a rozhodla se udělat chleba. Naprosto úžasný, voňavý, prostě skvělý. Vynikající na snídani, svačinu nebo třeba na skvostné tousty.

Postup přípravy

  1. - nejprve si do mísy rozdrobte droždí, smíchejte s cukrem a necháme chvíli stát - dokud se droždí nerozpustí na kašičku nebo si zadělejte klasický kvásek, jak jste zvyklí

    - sýr můžete nastrouhat - ať už najemno nebo nahrubo nebo koupit plátkový a ten nakrájet na maličké dílky - lépe tak vynikne chuť sýra v pečivu - klidně můžete použít nějaký výraznější sýr

    - ke kašičce přidejte ostatní ingredience a vypracujte hladké těsto, které může i lehce lepit, ale ne moc, jako vždy záleží na savosti mouky

    - nechte aspoň hodinu kynout, během kynutí můžete v polovině doby promíchat a nechat dál kynout

  2. - po vykynutí si těsto rozdělte - já mám malou formu na biskupský chlebíček, takže těsta jsem oddělila 3/4 do formy, pokud máte formu dlouhou 30 cm, můžete dát těsto všechno

    - u malé formy si ze zbytku těsta můžete udělat houstičky, kaiserky nebo bulky, záleží na vás

    - těsto ve formě zakryjte igelitovým sáčkem a nechte ještě asi 30 minut kynout, menší pečivo stačí 20 minut

  3. - po vykynutí si těsto rozdělte - já mám malou formu na biskupský chlebíček, takže těsta jsem oddělila 3/4 do formy, pokud máte formu dlouhou 30 cm, můžete dát těsto všechno

    - u malé formy si ze zbytku těsta můžete udělat houstičky, kaiserky nebo bulky, záleží na vás

    - těsto ve formě zakryjte igelitovým sáčkem a nechte ještě asi 30 minut kynout, menší pečivo stačí 20 minut

  4. - jinak na tousty byl chleba naprosto vynikající, díky dost vysokému obsahu másla v chlebu už jsem nemusela plátky promazávat a přesto byly trojhránky krásně vláčné

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte