Kakaové těsto nahoře i dole a uprostřed vláčná tvarohová náplň... Známý moučník v LC verzi
- 2h
- 12 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
| Těsto | |
|---|---|
|
20 g |
20 g |
|
mouka mandlová z mandlových jader 85 g |
85 g |
|
mouka z lupiny bílé, vlčího bobu 40 g |
40 g |
|
125 g |
125 g |
|
50 g |
50 g |
|
1 kus |
1 kus |
|
4 g |
4 g |
|
1 špetka |
1 špetka |
| Tvarohová vrstva | |
|
přírodní sladidlo (xylitol, erythritol, stévie) 50 g |
50 g |
|
1 kus |
1 kus |
|
1 kus |
1 kus |
|
1 kus |
1 kus |
Postup přípravy
-
V míse smícháme suché ingredience na těsto,tedy obě mouky, kakao, prášek do pečiva, práškový erythritol, špetku soli a event. špetku skořice, pak přidáme změklé máslo a vejce a vypracujeme těsto. To rozdělíme na dvě části, jednu dáme do mrazáku, druhou do lednice.
Těsto necháme chladit zhruba půl hodiny.
-
Mezitím vyložíme koláčovou formu pečícím papírem.
Nachystáme si také tvarohovou náplň smícháním všech surovin.
Použít můžete dvě kostky tvarohu nebo kostku a vaničku, nedoporučovala bych oba tvarohy z vaničky, náplň by pak byla moc mokrá.
Hotovou náplň odložíme stranou.
-
Troubu zapneme na 180°C,zatímco se nahřívá, zkompletuje mě koláč .
Část těsta vychlazenou z lednice vyjmeme a těsto rovnoměrně prsty natlačíme na dno formy.
Na vrstvu těsta navršíme a rozprostřeme náplň.
Těsto z mrazáku nastrouháme nahrubo a posypeme jím rovnoměrně náplň.
Pečeme 15-20 minut, podle zkušeností s troubou.
Poznámka: do těsta i tvarohové náplně jsem použila erythritol práškový, lze použít i krystal, ale v těstě ve vrchní vrstvě pak byl cítit...lehce křupal. Erythritol melu v tristivem mlýnku na kávu.
Makronutrienty
31%
25%
| Čeho | na 100 g | na 1 porci |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 1 003 kJ | 823 kJ |
| Kalorická hodnota | 240 kcal | 197 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
13,1 g
2,26 g |
10,8 g
1,85 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,31 SVJ | 1,08 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
18,6 g
8,68 g |
15,3 g
7,12 g |
| Bílkoviny | 10,3 g | 8,47 g |
| Sůl | 0,316 g | 0,259 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů














