![Špagety s ořechovou omáčkou (od 2 – 3 let)](https://www.jidelniplan.cz/obrazky/soubory/4189/R82TZSZR4H/recipes.view.hero/IMG_0208-1-682x1024.jpg)
Nevím, jestli se pro vás tenhle trošku netradiční recept stane úplně klasikou, ale minimálně jako zajímavost pro zpestření chutí ho určitě vyzkoušejte. Nebo s ním můžete pohostit nějakou návštěvu, která se nebojí experimentů a vy si tak u ní můžete šplhnout s něčím zajímavým. Tahle omáčka je navíc hrozná rychlovka, což samo o sobě je takový #MalýSvátek.
- 15m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Omáčka | |
---|---|
100 g |
100 g |
60 ml |
60 ml |
250 ml |
250 ml |
sýr parmazánového typu, strouhaný 50 g |
50 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
Těstoviny | |
Panzani 300 g |
300 g |
Postup přípravy
-
Ořechy dejte do nádoby nějakého šikovného mixéru, zalijte částí mléka a rozmixujte. Já jsem to vzala smoothie mixérem lehce nahrubo, aby mi v omáčce zůstaly sem tam malé kousky ořechů, nechtěla jsem úplné pyré. Poté směs vylijte na pánev či do hrnce a přilijte zbytek mléka i smetanu.
-
Přidejte nastrouhaný sýr, ochuťte citronovou šťávou a prohřejte. Pak už stač jen smíchat s uvařenými těstovinami a ideálně ještě zakápnout panenským olejem.
-
Pokud byste chtěli těstoviny doplnit ještě o nějaké maso, pak doporučuju kuřecí či krůtí, chybu asi neuděláte ani s králíkem.
Dětská specifika:
Recept řadím do kategorie od 2 - 3 let kvůli obsahu ořechů, které jsou tabulkově takto doporučovány.
Makronutrienty
56%
18%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 327 kJ | 2 640 kJ |
Kalorická hodnota | 317 kcal | 631 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
31,1 g
1,93 g |
61,8 g
3,84 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,11 SVJ | 6,18 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
14,4 g
4,37 g |
28,6 g
8,69 g |
Bílkoviny | 9,68 g | 19,3 g |
Sůl | 0,159 g | 0,317 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů